Kultúra 2019. 09. 02.

A hétvégén falunap lesz Szőnyben

Szőnyben az egyik legnagyobb helyi ünnep a szüreti falunap. A szeptember 7-i mulatságot hagyományos lovas felvonulás is színesíti majd.

A nap ezúttal a Bozsik iskolában veszi kezdetét, ahol szüreti focikupa indul reggel 9 órától.

A Petőfi művelődési ház udvarán főzőverseny és kemencés kenyérsütés várja a gasztronómia szerelmeseit, közben a KicsiÓriás együttes legkisebbeket szórakoztatja zenés-verses műsorával. A délelőtt folyamán lesz Ki mit tud?, valamint 11.00 órától Fehér Tamás helytörténész vezetésével templomtörténeti sétán is részt vehetünk.

A Bakony népi játszótéren a legkülönfélébb hagyományos játékokat próbálhatják ki a gyerekek, míg a művelődési házban a Szőny ókori emlékei – a brigetiói ásatások 1992-től napjainkig című tárlat várja az érdeklődőket.

Délután kettőkor, az ünnepélyes megnyitó alkalmával dr. Molnár Attila polgármester, dr. Kreft-Horváth Loránd alpolgármester, önkormányzati képviselő és Takács József önkormányzati képviselő mond beszédet. Az idei termést Milus Ferenc katolikus plébános és Nagy Attila Ákos református lelkész áldják meg. Ezt követően mutatják be az esztendő falubíróját és bírónéját, akiknek vezetésével lovas felvonulás indul a művelődési ház elől.

A programból nem maradhatott ki a folklórműsor sem, a Duna Népdalkör és barátai gondoskodnak a vendégek szórakoztatásáról. A nap a Tihanyi Színház által bemutatandó Borban az igazság című darabbal, valamint a Vidámfiúk Zenekar bulijával ér véget.