Zöld Dél-komárom 2023. 02. 03.

A hétvégén város takarít a KÖSZ – várják a csatlakozókat!

Két fiatal – Fehérvári Dávid és Mózes Dániel még 2020-ban kezdett önkéntes hulladékgyűjtésbe Dél-Komáromban.  A Kivárosi Önkéntes Szemétszedők, azaz a KÖSZ azóta számos zöld akciót szervezett a városban.  A hétvégén, február 4-én, szombaton a Tesco és a Vasútállomás közötti területet takarítják. A csapat a Generációk háza parkolójában gyülekezik majd reggel 9-től.

A szervezet, az önkormányzattal közösen az elmúlt években számos természetvédelmi programot hozott tető alá. Figyelemfelkeltő táblákat helyeztek ki, szemétgyűjtő pontokat hoztak létre, több alkalommal hirdettek önkéntes hulladékgyűjtési napokat Dél-Komárom kül- és belterületein, a szőnyi szigeteken, vagy épp a Szent Pál-szigeten, valamint sikerre vitték a dél-komáromi iskolákban meghirdetett I. Fenntarthatósági Kupát. Mindemellett meghívást kaptak meghívást kaptak nemzetközi konferenciára is, ahol sikeresen csatlakoztak a River Cleanup folyótakarító szervezethez. Ennek köszönhetően 2021-ben nagy, közös szemétszedő akcióra került sor, Észak-és Dél Komárom együttműködésével.

A hétvégi szemétszedéshez szükséges felszerelést, így a zsákokat, kesztyűket, és a hideg időben fontos meleg teát a KÖSZ biztosítja. A komáromi diákok, az akción történő részvételetekért ezúttal is plusz pontokat gyűjthetnek az I. Fenntarthatósági Iskolai Kupában.

A társaság legközelebb a hónap végére szervez zöld akciót, mikor is a szőnyi kórházkertet takarítják majd ki.

A kórházkert

A kert az ó-szőnyi uradalom részét képezte, melyet a Zichy család birtokolt, majd a Solymosy- Gyürky család tulajdona lett. A kastélyt a II. világháború után államosították, azóta kórházként funkcionál.

A kertet – valószínűleg – 1815 és 1840 között létesítették, bár egyes elemei korábbiak.

Központi eleme kör alaprajzú, ebbe fut bele a sugaras úthálózat. Az 1875. évi statisztika szerint 7311 tő virág és cserje17520 fa és 2280 gyümölcscserje volt a kertben.

1984-ben 53 faóriása volt (főleg tölgy, török mogyoró és páfrányfenyő). Napjainkban a kert helyi jelentőségű természetvédelmi terület, nagysága 6,5 hektár.

Négy egységre osztható: az előkertre, melynek központi eleme a Szentháromság-szobor; az oldalkertre (a keleti oldalkertben található az egykori szőnyi mocsarak vizét – most inkább a belvizet – levezető kis ér, melyen feltehetően a Zichy-korszakból származó kovácsoltvas hidak vezetnek át; a nyugati oldalkertben a kórház melléképületei állnak), valamint a hátsó kertre, a Zichy-korszakból fennmaradt angolpark maradványával és a Solymosy-Gyürky korszakból megmaradt egykori konyhakert és faiskola területével.

Napjainkban mintegy 49 féle fás szárú, 80 féle lágyszárú növény, és 25 féle moha található a kertben.

A fafélék közül az évszázados kőris (Fraxinus sp.), a bükk (Fagus sylvatica), a vadgesztenye (Aesculus hippocastanum), a kocsánytalan tölgy (Quercus petraea), a páfrányfenyő (Ginkgo biloba), a platán (Platanus x hybrida), a fekete fenyő (Pinus nigra), a közönséges gyertyán (Carpinus betulus) és a hárs (Tilia sp.) érdemel említést. Árnyékukban odvas keltike (Corydalis cava), hóvirág (Galanthus nivalis), erdei tulipán (Tulipa sylvestris) és téltemető (Eranthis hyemalis) is virágzik. itt. De a növények mellett számtalan madárfaj és hüllőfaj is előfordul a területen, így levelibéka, ásóbéka, vagy épp vízisikló, mely fajok szintén védelem alatt állnak.