Zöld Dél-komárom 2023. 10. 20.

Európai díjat nyertek a dél-komáromi fiatal természetvédők!

Az Európai Unió TOP 3 projektje közé került a dél-komáromi Kisvárosi Önkéntes Szemétszedők (KÖSZ) és a DiViSz I. Fenntarthatósági Kupája – írja a zoldkomarom.hu.

– Az I. Fenntarthatósági Iskolai Kupát az Unió által szervezett SALTO AWARDS-on díjazták. Az Európai Szolidaritási Testület által támogatott kezdeményezés fogadószervezeteként az a megtiszteltetés ért minket, hogy 200 projekt közül be tudtunk kerülni Európa legjobb három zöld ifjúsági projektje közé. A döntőt 2023. október 4-e és 6-a között tartották a lengyelországi Lublin városában, amely egyben idén az EU Ifjúsági Fővárosa is. Ez az elismerés közös munka eredménye, minden résztvevőnek, támogatónknak és a projektcsapatnak köszönhető, akik hatalmas energiával és elkötelezettséggel dolgoztak az elmúlt tanév során a fenntarthatóság népszerűsítésén. Külön köszönet Komárom városvezetésének, az iskolák tanárainak és diákjainak, akik nélkül mindez nem valósulhatott volna meg! Az eredmények bizonyítják, hogy közösen képesek vagyunk nagy dolgokra – olvsható a szervezet Facebook-oldalán.

– ‘2020-21 környékén a diviszes Varga Levente kezdeményezésére szerveztük meg a zöld programsorozatot. Havi szintű projektekkel voltunk jelen a városban, így plakátversenyt hirdettünk, szakmai előadásokaz szerveztünk, iskolai komposztálókat építettünk a diákokkal közösen, sportnapot tartottunk, hulladékgyűjtéseket kezdeményeztünk, és volt egy szemétszedő-futásunk is – tette hozzá dr. Fehérvári Dávid.


A zöld projekt folytatása jövőre várható, január és április között ismét akcióba lendül a KÖSZ és a DiViSz. Az elnök azt is elárulta, hogy egy  Erasmus + pályázatnak köszönhetően 2024-ben nagyszabású hulladékgyűjtési akcióba kezdenek a Duna parton, Komáromtól egészen Esztergomig. Tovább újrahasznosító gépek beszerzését is tervezik. Ez utóbbi projektindító rendezvényére október 27-én a Monostori erődben kerül sor.

(Forrás: zoldkomarom.hu)