Régió 2019. 05. 31.

A kisebbségi szervezetek már regisztrálhatnak a Kisebbségi Kulturális Alapnál

Folyik a regisztráció a Kisebbségi Kulturális Alapnál. Azoknak a szervezeteknek kell regisztrálniuk, amelyek részt kívánnak venni a támogatások elosztásáról döntő szakmai tanácsok tagjainak megválasztásában. Regisztrálni a KKA honlapján (www.kultminor.sk) található elektronikus rendszerben lehet. A későbbi pályázásnak nem feltétele a regisztráció.

Minden szervezet csak egy kisebbséghez és csak egy kulturális területre regisztrálhat, akkor is, ha több kisebbség érdekeit képviseli vagy több területen is tevékenykedik. A három kulturális terület, amely közül választaniuk kell a regisztrálóknak: A – közművelődés, tudomány, kutatás, amatőr művészet, általános értelemben vett kultúra; B – média és kiadói tevékenység; C – professzionális művészet.

Olyan szervezetek jegyezhetik be magukat, amelyek már legalább három éve tevékenykednek. A regisztrációhoz csatolt alapdokumentumokból világosnak kell lenni, hogy a szervezet mely kisebbségi vagy kulturális területen tevékenykedik. Ha ezeket a feltételeket nem teljesíti a szervezet, a KKA nem fogadja el a regisztrációt. Ha a szervezet rossz területre regisztrál, az alap munkatársai átregisztrálják a megfelelő területre. Például, ha egy szervezet könyvkiadással foglalkozik, de a művészeti szakterületre regisztrál, az alap átregisztrálja a kiadói szakterületre. Aki nem professzionális művészettel foglalkozik, hiába regisztrál a művészeti szakterületre, az alap átregisztrálja az A szakterületre.

Az elektronikus regisztrációs íveket ki kell nyomtatni, aláírni és elküldeni a KKA címére. Az alap nem fogadja el a regisztrációt, ha az határidő után érkezett, nincs aláírva, nem tartalmazza a szervezet alapdokumentumait vagy nem az alap címére lett elküldve.

A regisztráció határideje június 17.

A szakmai tanácsok tagjainak megválasztása augusztus második felében vagy szeptember elején lesz. A magyar kisebbségnek mindhárom szakterületre külön szakmai tanácsa van. Az öttagú tanácsokba három-három személyt választanak a szervezetek, kettőt-kettőt az igazgató nevez ki.

(ujszo.com)