Sport 2022. 08. 27.

Játszva ússz, úszva játssz!

Légy te Komárom következő válogatott pólósa!

A vízilabda egy valóban egészséges mozgásforma. Nemcsak sport, de játék is. A gyerekek számára kiváló erőnlétet ad, fejleszti a mozgáskoordinációs készségeket és elősegíti a beilleszkedést. Többek közt ezekért is érdemes a Komáromi Vízilabda Klub aktív tagjának lenni. Balázs Sándorral, azaz Sanyi bácsival, a klub edzőjével bővebben is fejtegettünk, kinek és miért is jó belevetnie magát e sportágba?

A vízilabda más, mint a többi! Eleve két sportágat gyúr egy egésszé, az úszást és a labdajátékot, az egyéni sportokkal ellentétben fejleszti a csapatjátékot és a közösségi összetartozás érzését is, nagyban segít a gyerekeknek könnyedén beilleszkedni bármilyen társaságba, hiszen a közös edzés, az egymástól való függés és az állandó csapatjáték mind-mind hozzájárul ehhez.

Előny, de nem feltétel az úszás! Jó ha tud úszni a gyerek, de fokozatosan foglalkoznak azokkal is, akik akkor kezdenek el ismerkedni a medencével. 8-10 éves korban ideális belekezdeni a pólózásba, de persze egy tizenkétéves sincs még elkésve. „A fiatalabbak még nem olyan fegyelmezettek, sokkal játékosabbak. Természetesen ők is jöhetnek, ám mivel kevésbé tudnak koncentrálni és ezzel sokszor lassítják a többieket, egy-két hónapig az úszásoktatás felé irányítjuk őket.” Ha szükséges, az úszóedző megegyezés szerint pár hétig foglalkozik a kisebbekkel, majd utána csatlakoznak a pólósokhoz. „Az egészséges biztatás hívei vagyunk. Ha a gyerek nem bírja, nem erőltetjük őt minden áron.

Stílust tanítunk.”

Lányok is járhatnak?

„Lányok is jöjjenek bátran, ugyanúgy tudunk velük foglalkozni. 13 éves korig a fiúkkal együtt játszanak.”

Komáromban kevés lány választja ezt a sportot, pedig ennek előnyei vannak számukra.

Magasabb szinten űzhetik a sportot, mint egy női csapatban, mivel fiúk között edződnek. Monika Sedláková például, a válogatott oszlopos tagja, többszörös bajnok lett Pőstyén csapatával. “Pőstyén után Tatabányán játszott, most Győrben folytatja. Katinka lányom, szintén a pőstyéni csapatot erősíti, velük nagyon jó kapcsolatot ápolunk.”

Rendszeres edzések, jobb teljesítmény

Minden munkanapon vannak kétórás edzések kis- és nagycsoportos bontásban. Egyénenként változó, melyik gyerkőc mennyit vállal be. „Olyan még nem volt, hogy bárki a sport miatt bukott volna meg az iskolában.

Sőt, ha valaki fizikailag tud teljesíteni, az a szellemi akadályokat is könnyebben veszi majd.

Az írásbeli házi feladatokat be lehet osztani edzés előtt, az esti fizikai fáradtságtól függetlenül pedig tanulni lehet később is. Maximum kevesebbet ülnek majd a gyerekek a tévé és a számítógép előtt.”

  1. Hétköznaponként 10-30 perc száraz edzéssel indítanak. Gyakorolják például a falnál labdázást a kézügyesség fejlődése érdekében.
  2. Ezután legalább egy óra úszás következik, a hosszú- és a rövidtáv attól függően változik, hogy felkészülési- vagy versenyidőszak van.
  3. Szombat délelőttönként a szórakoztató edzéseké a medence.
  4. Dél-Komáromban is tartanak esti tréningeket, főként az idősebb korosztálynak. 
Majdnem dobogósak lettek
I. Szlovák nemzeti bajnokság, U13, 4. hely

Idén ismét szeptemberben kezdődik a bajnokság, mely az elmúlt két évben kurtára sikeredett. Szlovákiában 10-12 csapat méri össze rendszeresen az erőit, és jut az első osztályba, vagy az azt követő osztályba. Ősszel 4 hétvége, tavasszal 3-4 hétvége telik utazással és versenyzéssel. Olykor még Csehországba is kiutazik meccsekre a komáromi csapat, de voltak már Olaszországban és Horvátországban is. „Volt idő, amikor a szlovák vízilabda-válogatott nagy részét komáromi játékosok adták. Mindig kikerült a kezünk közül néhány magasabb szintű sportoló. Sajnos ma már jellemzően középiskolától kezdve elvándorolnak a fiatalok. 17 éves korig még össze lehet őket tartani, később azonban teljesen szétszélednek. Sokan később, főiskolás éveik alatt már más csapatban játszanak, és ott érnek el szép eredményeket, amire nagyon büszkék vagyunk.”

A tagdíj havi 20 Euró, mely az uszodában tartott edzésekre való belépést és a versenyek során az utazási- és a szállás költségeit fedezi. Jutányos áron lehet hozzájutni a felszereléshez is, mint az úszónadrág, köpeny, táska, egyentrikó.

Az első hónap ingyenes!

„Szeretnénk, ha a gyerekek előbb megszoknák az edzést és az alapján, nyomás nélkül döntenének. S aki szereti a vizet 2-3 edzés után rendszerint marad is.”

A bajnokságokon az egyénenkénti ellátást pluszban kell biztosítani, ám ezt is nevelési célzattal kezelik az edzők. „Próbáljuk őket önállóságra tanítani. Például reggelente közösen elmegyünk üzletbe. Odafigyelünk, hogy egészséges reggelit válasszanak maguknak a gyerekek, de a saját pénzüket maguk osszák be. Naponta egyszer eszünk főtt ételt is, esetenként közösen rendelünk pizzát.”

A KVP Komárno Facebook-oldalán több száz kép az ékes bizonyítéka annak, milyen jó hangulatban telnek a pólósok közös akciói. Ha érdekelnek az edzések, szülőként bővebben utána szeretnél járni a részleteknek, munkanapokon 18-19 óra között az uszodában megteheted! Jelentkezni az edzőknél, Balázs Sándornál, Balázs Róbertnél és Ľubomír Dinušnál lehet személyesen, vagy a 0903 717877-as telefonszámon.

Képek forrása: KVP Komárno Facebook-oldala