Sport 2022. 03. 15.

Élsportoló növendékek a Selye János Egyetemen

Voltak, vannak és lesznek is!

Demin Viktor, a 28 éves egykori kajakozó, 11 évvel ezelőtt lett junior világbajnok és két éve vette át a Komáromi Kajak Klub vezetését. Bízik Réka jelenleg a szlovák kézilabda válogatott csapatkapitánya, nővére, Boglárka pedig szintén az együttest erősíti. Zakar Ágnes a latin táncok szlovák bajnoka jelenleg ERASMUS+ programját tölti Olaszországban. Viktor, Bogi, Réka és Ági a Selye János Egyetemet választották, ahol minden támogatást megkaptak, hogy ne csak tanulmányaik során, de a sportéletben is maradéktalanul tudjanak teljesíteni. 


Egy sportoló életében a rugalmasság kulcsfontosságú, hiszen más élsportolókhoz hasonlóan Viktor is nagyrészt külföldön töltötte az egyetemi éveket. „Ez persze nem zárta ki, hogy meg kellett tanulnom a tananyagot. Ha például edzőtáborban voltam, vittem magammal a tanulnivalót és készültem a vizsgákra. A tanárokkal egyénileg is tudtunk időpontokat egyeztetni, a vizsgákat viszont a csoporttársaimmal együtt teljesítettem. Igyekeztem megfelelni a követelményeknek, de ehhez kellett az intézmény rugalmassága is.” Viktor bejárta a világot és nem csak a sportnak köszönhetően. Grazban is tanult ERASMUS+ képzésen, jelenleg pedig egy prágai cégnél dolgozik főállásban konzultánsként – egészségügyi eszközöket forgalmaznak. „Mindig úgy gondoltam, hogy ügyvéd leszek, ha nagy leszek. Ennek ellenére a budapesti Testnevelési Főiskola sportmenedzser szakán tanultam, majd az SJE közgazdász képzésén szereztem diplomát. Nem bántam meg, hogy a komáromi egyetem mellett döntöttem, hiszen az utazgatás a magyar fővárosba nem fért bele az időmbe.”

Viktor a közgazdaságtani- és jogi alapokat, valamint a könyvelést is kellőképpen elsajátította. „Idősebb fejjel jöttem csak rá, mennyire fontos például a makroökonómia, hogy felismerjük az állam általános gazdasági lépéseit akár egy krízisidőszakban is, hiszen ezek bármikor előfordulhatnak. A pénzügyi ismereteket szintén maradéktalanul szolgáltatta az egyetem, a tanárok, a professzorok megfelelő tudásanyaggal láttak el. Jelenleg pedig a vállalatvezetés során alkalmazandó megfelelő stratégia kidolgozásának módszereit és az alkalmazottak motivációjának technikáit hasznosítom leginkább. Aki becsületesen látogatja a szemináriumokat, valós példákkal és valós helyzetekkel fog szembesülni, életszerű megoldásokat keresve.” 

Véleménye szerint, aki Közép-Európában képzeli el a jövőjét, annak fontos, hogy magyar és szlovák nyelven is elsajátítsa a szakmai dolgokat. „A mindennapi vállalkozói létben a jogi és gazdasági tudás is nélkülözhetetlen. Teljes mértékben kiállok a Selye János Egyetem mellett, mivel a vezetőség és a tanárok egyaránt megtesznek mindent a hallgatók fejlődéséért. A lehetőség tehát adott, hogy jó tudást kapjanak az itt tanulók.” A lokálpatrióta fiatalember ugyan imádja Olaszország mentalitását, gasztronómiáját és Florida meleg időjárása is nagy kedvence, mégis akármerre járt, hiányoztak a barátok, a család, a magyar nyelv és a vegyes kultúra. „A víz a mindenem, nem is tudnék víz nélküli városban élni. Szeretem Komáromot és mindig jó ide hazajönni.”A Bízik-nővéreknek szintén nagy segítséget nyújtott az egyetem hozzáállása és az individuális tanrend. „Máshogy nem is lehetett volna megoldani. Minden nap bejárni az órákra élsportolóként lehetetlen. Ezúton is nagyon köszönjük a vezetőség és a tanárok támogatását, rugalmasságát. Ki kell emelnem Dobay Beáta tanárnőt, akihez bármikor bármiben fordulhatunk kérdéseinkkel. Nélküle el is lennénk kicsit veszve, hiszen kezdőhallgatóként sokat számított, hogy elmagyarázta, hogyan működnek a dolgok. A csoporttársaktól pedig szintén nagyon sokat kaptunk. Ha egy online órán edzés miatt nem tudunk részt venni, átadják, mi hangzott el, és a már végzett hallgatókra, külsősökre is számíthatunk.” Óvodai és elemi pedagógia szakos hallgatóként Bogi minden órát hasznosnak tart, kifejezetten a testnevelést. „Hiába tudom a testmozgással kapcsolatos törvényszerűségeket, el kell választani, hogy melyik korosztály számára mi a hasznos, milyen feladatokat végezhetünk velük a fejlődésük érdekében.” Bogi bátorítja a felsőoktatási intézmény kiválasztása előtt álló hallgatókat, hogy anyanyelven teljesítsék a képzést és magyar nyelven szerezzék diplomájukat – főleg hamódjukban áll mindezt a szülőföldjükön megtenni.Decemberben a kézilabda válogatott Spanyolországba utazott a világbajnokságra. „Az egyetem ezt szintén abszolút tolerálta. Úgy mentünk el, hogy minden tanár szurkolt nekünk, sok sikert kívánt. Éreztük a támogatásukat és ez sokat könnyített rajtunk.”

Zakar Ági épp egy boszniai verseny után van. A versenytáncban elért sikereihez a Selye János Egyetem is jelentősen hozzájárul, hiszen az ERASMUS+ program keretén belül jutott ki Olaszországba, ahol szakmai gyakorlatot folytat. „Egy torinói cégben kamatoztatom a gyakorlatban is az iskolában szerzett elméleti tudásomat. Az eddigi nyelvismeretemet bővíthettem az olasz nyelvvel. Szerencsés vagyok, hiszen sikerült táncpartnert találnom és folytatnom a sportkarrierem is.” Sűrűk a napjai, mivel a szakmai gyakorlatot össze kell hangolni a tanulmányokkal és természetesen a rengeteg edzéssel is. „Az elmúlt hónapokban beutaztuk fél Európát, így a versenyek és az edzőtáborok miatt előfordult, hogy nem tudtam részt venni az online órákon. Szerencsére mindig kaptam lehetőséget a pótlásra. A jövőbeli hallgatóknak és bárkinek, aki a tanulmányai mellett szeretné folytatni sportkarrierjét vagy szeretne világot látni, csak ajánlani tudom a Selye János Egyetemet. Hallgatóbarát hangulat és lehetőségek tárháza fogad minden leendő diákot. Ne hagyjátok ki az ERASMUS+ program kínálta lehetőségeket!”