Kultúra 2017. 10. 13.

A komáromi CONCORDIA Vegyeskarral „Kodály nyomában” a Duna két partján

Az elmúlt hétvégén az énekkar két hangversennyel emlékezett Kodály Zoltán születésének 135. és halálának 50 évfordulójára.
2017. szeptember 30-án a Jézus Szíve templomban a Vivace Zenei Egyesület és a Vox Femina Nőikar szervezésében a budapesti Fővárosi Énekkar /karnagy: Krasznai Gáspár/, a CONCORDIA Vegyeskar /karnagy: Stubendek István, orgona: Nagy István/ és a házigazda Vox Femina Nőikar /karnagy: Hoffmann-né Kemenes Vera, zongora: Gödölle Péterné/ énekelték kimagasló teljesítménnyel Kodály mintegy 14 kórusművét.  A műsorban fellépett még Bedecs Ilona népdalénekes, Illés Gabriella operaénekes /zongora: Krápicz Balázs/ és a helybéli óvodások /Komáromi Csillag Óvoda, Szt.Imre Óvoda, Tóparti Óvoda/. A koncertet dr. Ruppert István, a SZIE dékánja nyitotta meg Kodály Zoltán méltatásával.
Október 1-jén, a Zene világnapján a Tiszti pavilon dísztermében a CONCORDIA Vegyeskar vendége volt a budapesti Országos Széchényi Könyvtár Kórusa /karnagy: Eckhardt Mária, Gupcsó Ágnes/. A műsor első részében a budapestiek hiteles tolmácsolásában a Jövel, Szentlélek Úr Isten /Batizi András verse/ az Akik mindig elkésnek /Ady Endre verse/ és az Öregek /Weöres Sándor verse/ kórusművek hangzottak el. A hazai énekkar a Mester veretes műveit a Sík Sándor Te Deumát, a Székely keservest és a Petőfi Sándor versére komponált A magyar nemzet kórusművét énekelte meggyőző átéléssel és zenei biztonsággal. Az kórustalálkozót az est folyamán még egy-egy Bárdos Lajos, Orbán György, Szíjjártó Jenő és Ádám Jenő kompozíció tette színessé.
Az összkarban a  két kórus minden erényét sugározva adta elő a karnagyok /Eckhardt M., Stubendek I./ avatott keze alatt a Kodály-est négy záró-kórusművét: A 121.genfi zsoltár-t, az Ének Szt.István királyhoz, a Balassi Bálint szövegére komponált Szép könyörgés-t és az örökszép Esti dal-t.
„S ahol az emberi megismerés határait érjük, ott a zene még túlmutat rajtuk, olyan világba, melyet megismerni nem, csak sejteni lehet.” /Kodály/.