Kultúra 2023. 12. 16.

Kiskirályok és énekes pacsirták lepték el a Tiszti Pavilon dísztermét

Mindenkinek jólesik a hangulatteremtés az ünnepek előtt. Pláne, ha ismerős arcok is feltűnnek a fellépők között. Az énekes-szavalós előadás és a hangszerek összecsengése Pfeiferlik Annamária vezetésével meghozta a karácsonyi varázst a hétköznapok vásárlós őrületéből kizökkentve minket.

Fuvolaszó és hegedűcincogás nyitányával kezdődött az adventi hangverseny péntek este. A díszterem túlcsordult a hozzátartozókkal és zenekedvelőkkel. Az egyenruhás, jelmezes fellépők pedig fel-felbukkantak a sorok között mielőtt színpadra léptek.

A keresztény tematikájú program nyitóbeszédében a keresztény kultúra évéről is szó esett. Szimbolizálva azt, hogy senki sincs kirekesztve a társadalomban. A keresztény kultúrát ezáltal is szerették volna közelebb hozni, s ehhez a legkisebbektől az idősebbek tolmácsolásáig mindenkit bevetettek.

Ennek tükrében zendült fel a Mennyből az angyal klasszikusa, zongoraszóval, gitárral, brácsával kísérve. Mosolygós, de izgalommal teli arcok kandikáltak ki a nézőkre. Ki jobban artikulálva énekelt, ki megúszósra vette a figurát. Grassl Ferdinánd karnagyolása után az első műsorpont pedig megnyugvást hozott a fellépőknek: nagy sóhajjal és örömmel nyugtázták az ügyes kis énekesek a felzúgó tapsot.

A vegyes hangszerek mind összecsengtek a több tucat aranytorkú énekessel. Több kislány is fehér virágos hajpántban lépett a közönség – és büszke hozzátartozói – elé. De az énekkarban elvétve azért jónéhány kisfiút is fel lehetett fedezni – Jézus születését eljátszva pedig markánsabb szerep is jutott nekik. Mindeközben Mária és Erzsébet színre lépésével eszünkbe juthatott, vajon minden kislány álmodozott róla, hogy Mária lehessen egy ilyen színdarabban? Felvonultak a napkeleti bölcsek sárga koronával, a mini pásztorok gyapjú sapkával a fejükön. És persze Heródes király és egy kisangyal is visszatérő elemként felbukkant a színen. Mária énekes szólója gyönyörűen meghitté tette a betlehemes előadást, kortól függetlenül minden kis gyerkőc ügyesen helyt állt.

Pfeiferlik Annamária karnagy, hitoktató az első sorból kísérte végig az előadást. Felütötte a dalokat, terelgette a fiatalokat. S ha némi baki is csúszott be, a gyerekek máris korrigáltak. Ahogy akkor is, amikor egyesek majd leestek a színpadról, aztán mintha mi se történt volna, úgy csináltak. De mit sem számítottak az apró malőrök, a népdalokra emlékeztető szólamokkal tűzdelt zene és az ünnepvárás izgatottsága összekötött mindenkit. A szeretet ünnepét és az adventi időszakot a mai rohanó világban nem is lehetett volna ennél szebb köntösben a vendégek szívébe is beköltöztetni.

A GAUDIUM kórust a gyerekkórus tette teljessé, Grassl Ferdinánd és Juhász Mónika irányításával. Az Egressy Béni Városi Művelődési Központ és a Jókai Mór Alapiskola Kicsinyek Kórusa, Gyermekkara a vegyes hangszeres kamaraegyüttessel kiegészülve adták elő a dalokat. A Pfeiferlik Annamária által előkészített Betlehemes előadást Szabó Gabriella és Hajnovič Alexandra díszletei tökéletesítették, Bakai Zsolt nélkül pedig mindez nem került volna a helyére. 

A vendégszereplők közt a helyi Művészeti Alapiskola fuvolatanára, Fekete Éva növendékei Mozart: Ave verum corpus szerzeményét Varga Viktória, Búzás Eszter, Pavlina Selčánová, Keserű Orsolya közreműködésével adták elő. Johann Joachim Quantz: Fuvola-duója Búzás Eszter és Pavlina Selčánová által kelt életre. Keserű Orsolya és Varga Viktória Francz Doppler: A-dúr-Andante című kompozícióját is elhozták nekünk. A Művészeti Alapiskola fuvolakvartettje és Fekete Éva tanárnő két jól ismert karácsonyi dallal köszöntek el a jelenlévőktől.

Zárásként a GAUDIUM vegyes kara és hangszeres kamaraegyüttese egy öt dalból álló sorozattal készültek. Juhász Gyula Karácsony felé költeménye sem maradhatott ki Nagy Ferenc versmondó-szólista tolmácsolásában. A szóló énekeket Kis Anitának és Grassl Ferdinándnak köszönhettük, utóbbi mellett pedig a Magyar Kultúra Lovagja, Stirber Lajos is vezényelt az est folyamán.

A műsor küldetése szerint az adventi készülődést szerették volna szebbé tenné. És a csillogó szemeket és lelkes tapsot elnézve ez sikerült is.

Boldog karácsonyt mindenkinek!