Kultúra 2020. 12. 09.

A könyv továbbra is az egyik legkedveltebb karácsonyi ajándék a komáromiak körében

Bár a könyv és az irodalom az év minden napján örök klasszikusnak számít, az év ezen időszakában valósággal megsokszorozódik az irántuk mutatott érdeklődés. Karácsony közeledtével a legnépszerűbb ajándékok után kutatva jutottunk el a Diderot könyvesboltba, ahol a komáromiak könyvvásárlási szokásaival és a legkeresettebb példányokkal kapcsolatban is megtudhattunk pár részletet.

 A Diderot könyvesbolt 15 éve nyitotta meg kapuit városunkban, az azóta eltelt időszakban pedig nem csupán a város, de a régió egyik kedvelt könyvesboltjává nőtte ki magát. A magyar és szlovák könyvek folyamatosan frissülő, gazdag választékával rendelkező boltja az elmúlt másfél évtizedben nem csupán generációkat látott felnőni, de munkatársai alaposan kiismerhették a környékbeliek könyvvásárlási szokásait is. „A felnőttek rendszeresen hozzák el gyermekeiket könyvesboltunkba. Köszönhetően pedig annak, hogy már elég hosszú ideje működünk Komáromban, ezek a gyerekek valósággal a szemünk előtt nőttek fel. Ami pedig külön öröm, hogy sokan aztán vissza is jönnek hozzánk“ – kezdte Bölcskei Dénes, a Diderot könyvesbolt tulajdonosa.

Dénes elmondása alapján az emberek az idei évben a szokásosnál már egy-két héttel hamarabb elkezdtek karácsonyra vásárolni és egyértelműen látszik, hogy mik az idei karácsonyi időszak legfelkapottabb könyvei. Bár az élet számos területén rohamléptekkel haladunk a változások felé, érdekes módon a könyvek területén ezzel szemben csak kisebb lépésekben változik a lakosság ízlése. „A regények még mindig jóval közkedveltebbek, mint a líra. Ami pedig ezen belül a legkeresettebbnek számít, az az örök klasszikusnak mondható krimi-romantika-történelem hármas. Emellett a motivációs könyvek és az ezoterika is elég kapós. Aminek viszont az utóbbi pár évben nagy divatja lett, azok a könyvek, melyek a jelenleg legnépszerűbb HBO és Netflixes sorozatokkal, például a Trónok harcával, A szolgálólány meséjével, vagy mondjuk A vajákkal kapcsolatosak“ – mondta el az aktuális trendekkel kapcsolatban a könyvesbolt tulajdonos.

Természetesen időről időre olyan esettel is találkoznak Dénesék, aki kicsit tanácstalanul látogat el a könyvesboltba és segítségre van szüksége az ajándékválasztással kapcsolatban. A hosszú évek tapasztalatának is köszönhetően viszont a Diderot munkatársai könnyen és hasznos tanácsokkal tudnak szolgálni a vásárlók számára.  

Részben ehhez is kapcsolódóan, az alábbiakban álljon itt 5 magyar és 5 szlovák könyvtipp a Diderot könyvesbolttól, melyek között garantáltan mindenki találhat szeretteinek érdekfeszítő karácsonyi ajándékokat:

  • Havas Henrik: Benkő Laci
  • Kepes András: A boldog hülye és az okos depressziós
  • Jo Nesbø: A birodalom
  • David Attenborough: Egy élet a bolygónkon
  • Fábián Janka: Julie könyvkuckója
  • Jozef Banáš: Nádherná smrť v Altaji
  • Marek Vagovič: Vlastnou hlavou 2
  • Jonas Jonasson: Pomsta je sladká, a.s.
  • Monika Wurm: Nedotknuteľný
  • Danielle Steel: Účinkujúci

A Diderot könyvesbolt gazdag magyar és szlovák könyvkínálatáért érdemes ellátogatni a komáromi Trend irodaházban (Tržničné námestie 4810.) található üzlethelyiségébe, vagy felkeresni a diderot.sk weboldalt.