Kultúra 2020. 08. 03.

A kulturális minisztériumban egyeztetett Keszegh Béla és Jozef Černek

Pénteken (július 31.) két téma kapcsán történt egyeztetés a kulturális minisztériumban, ahol Natália Milanová asszony és tanácsadói Keszegh Béla polgármestert és Jozef Černeket, a Dramaťák és a Rebeli vezetőjét fogadta.

Az egyik téma a komáromi erődöt érintette, amit a miniszter asszony is ismer, hiszen egy filmes szerep kapcsán kaszkadőrként a várban forgatott. A kulturális minisztérium egy 450 ezer eurós támogatással segíti most a kaszárnya tetőszerkezetének javítását, amivel megvalósulhat az utolsó szakasz felújítása is. Keszegh Béla megköszönte a minisztérium támogatását, bízva a felújítás folytatásában. A miniszter asszony az épített örökségek felújítását az egyik prioritásaként jelölte meg a tárca élén.

Jozef Černekkel elsősorban a Dramaťák és a Rebeli helyzetére keresték a megoldást, mivel a csoportok a komáromi Matica házban dolgoznak. A központi Matica körüli változások olyan helyzetbe hozhatják ezt a sok éve eredményesen dolgozó kulturális csoportot, hogy elvesztik a székhelyüket. Keszegh Béla hangsúlyozta, hogy a két társulat a komáromi kulturális élet egyik fontos része, a tevékenységük jó példa arra, hogy a szlovák és a magyar kultúra miként tudja jól kiegészíteni és erősíteni egymást.

A miniszter asszony elfogadta a meghívást Komáromba, az ősz folyamán látogat el a városba, amikor a társulat egy előadását is megtekinti, továbbá az erődöt is meglátogatja. A tárgyalások folytatását ígérte, hogy megoldást találjanak a kialakult helyzetre.

(Komárom Város Facebook oldal)