Kultúra 2022. 11. 09.

Magyar jótékonysági előadás a komáromi Matica slovenská művészeti csoportjainak fennmaradásáért

Magyar jótékonysági előadást tartanak a komáromi Matica slovenská mellett működő, jelenleg rendkívül nehéz helyzetbe került két művészeti csoport, a Dramaťák és a Slovenskí rebeli fennmaradásáért.

November 25-én 19.00 órai kezdettel tekinthetjük meg a Matica-házban a „Komámasszony, hol a stukker?” címü elöadást, amely a The Art művészeti ügynökség és a Pozsonyi Színművészeti Egyetem közös produkciója, producere pedig a Tóth Tibor, a Komáromi Jókai Színház volt igazgatója.

Az elöadás teljes bevételét a Jozef Černek által vezetett, 18 éve sikeresen müködö, ám jelen pillanatban komoly anyagi gondokkal küszködö Dramaťáknak és a Slovenskí rebeli-nek ajánlják fel, mivel ezek a társulatok nagyban színesítik Komárom kulturális életét.

Jegyek elövételben a Matica-házban vásárolhatók meg minden munkanapon 08.00 és 16.00 óra között, valamint az elöadás napján a helyszínen.

Mint ismeretes, a komáromi Matica székház folyosóit jelenleg a teljes bizonytalanság légköre lengi be. Tavaszhoz képest több mint háromszorosára emelkedett az épület fenntartásának költségei, és sehonnan sem kapnak támogatást. Jelen állás szerint decemberben teljesen be kell zárniuk az épületet – ami azt is jelenti, hogy akár végleg megszűnhet a falai között tevékenykedő, három művészeti csoport. Ebbe beletartozik az az egyre sikeresebb, és szlovákia szerte nézőket vonzó két amatőr társulat, a Dramaťák és a Slovenskí rebeli – illetve a Teatrum Camarum professzionális szlovák színház is, amelyet alig három hónapja hoztak létre. A székház vezetője, Jozef Černek az elmúlt hetekben gűjtést szervezett a fennmaradásuk érdekében, amelyhez egy emberként csatlakoztak városunk szlovákjai és magyarjai.