Mix 2019. 10. 15.

A KV Társulat látogatása a Selye János Gimnáziumban

A 12 éves K.V. Társulat különös formáció, két színésznő, Száger Zsuzsanna és Urbanovits Krisztina vállalkozása, tehát inkább nevezhető társulásnak, mint társulatnak. Kortárs szövegeket állítanak színpadra, szinte mindegyik bemutatójuk magyar nyelvű ősbemutató. A kortárs szövegeken belül pedig a női témák, a párkapcsolati, családi drámák foglalkoztatják a társulat tagjait.

Október 8-án a Selye János Gimnázium 60 diákjának mutatták be a Kedves én! című darabot, melyet Kunt Gergely Kamasztükrök című művéből inspirálódva Enyedi Éva írt. Az előadás különleges szemszögből vizsgálja a magyar történelem egyik legnehezebb korszakát: öt kamasz naplóbejegyzéseinek segítségével élhetjük át az 1939 és 1945 között történt tragikus eseményeket. A gyerekek közül van, aki nagypolgári családból származik, van, aki katolikus neveltetést kapott és olyan is, aki az őt körülvevő antiszemita hangulat miatt már kamaszként cionistává vált. Az ő élményeiken és gondolataikon keresztül bontakozik ki, hogy a vészterhes korszakban milyen következményei voltak a zsidótörvénynek, hogy a családok hogyan élték meg rokonaik elvesztését, meghurcolását. A három részből álló történet a háború előtt, közben és után játszódik, miközben a naplóírók mind traumatizált emlékektől szenvedő felnőttekké válnak. A jelenet során korabeli sanzonos, katonadalok, népdalok és magyar nóták szólalnak meg élőzenei kísérettel. Az előadást játssza Barna Lilla, Kovács Domokos, Száger Zsuzsanna, Terhes Sándor, Urbanovits Krisztina  a rendező Szenteczki Zita.

Az előadás szerves része egy félórás beszélgetés volt a diákokkal a hallottakról, kire milyen hatással volt a darab, milyen élményekkel gazdagodtak, ki tetszett, ki nem… A drámajáték hatására olyan nélkülözhetetlen változások következnek be, mint például a megértés szintjének módosulása, fejlődése, pozitív változás a szociális viselkedésben, kooperációs készségben, a nyelvi és egyéb kommunikációs tapasztalatok fejlődése, mások szükségleteinek és szándékának fel- és elismerése. Pont ezért ha alkalmunk adódik, becsempészünk diákjainknak egy ilyen foglakozást is.

(Králik Zsuzsanna, Fotó a KV Társulat archívumából)