Város 2022. 12. 20.

A megszokott módon, gördülékenyen zajlik a hajléktalanok étkeztetése

A megszokott módon, gördülékenyen zajlik a hajléktalanok étkeztetése Észak-Komáromban, köszönhetően Kollár Zoltánnak és csapatának. A meleg étel kiosztására hétfőn, szerdán és pénteken kerül sor a város adott pontjain, a kettes és a hetes lakótelepen.

Az étkeztetés pontosan ugyanúgy zajlik, mint az előző években – köszönhetően az öt egyháznak (katolikus, református, evangélikus, baptista és zsidó), a komáromi éttermeknek és az egyes vállalkozóknak. Ők egymás közt beosztva az egyes napokat vagy megrendelik a meleg ételt az éttermeknél, vagy lefőzik azt. Az éttermek sokszor saját maguk állják a számlát, azaz ilyen módon adakoznak. Hétfőn, szerdán és pénteken nagyjából 15-25 ebédet osztanak ki.

Az ételek kiosztását hétfőn Kollár Zoltán, szerdán a nemesócsai székhelyű polgárőrség (Občianska stráž Slovenskej republiky) pénteken pedig felváltva Svanczár Róbert és Földes István vállalkozók vállalták magukra. Az egész fő koordinátora Kollár Zoltán, társszervező pedig a város szociális osztálya, akik mindig bejelentik, mennyi hajléktalan tartózkodik az utcán. Jelenleg összesen 40 személy hajléktalan Komáromban, de közülük csak 15-25 fő kér meleg ételt.

Ha valaki segíteni szeretne városunk rászorulóin, akkor arra a következő módokon van lehetőség:

  • továbbra is folyik a száraz élelmiszerek gyűjtése Kollár Zoltán két élelmiszer üzletében, amely a kettes lakótelepen, illetve a Singellőben található (ez utóbbi neve Bástya élelmiszerüzlet).
  • Nagy segítség lenne, ha valaki részt vállalna a hétfőn, szerdán illetve pénteken történő ételosztásban.
  • Februárig már megvan a beosztás, mikor melyik étterem vagy szervezet, magánszemély főz a hajléktalanokra. Ha februártól kezdve valaki esetleg be tudná vállalni egy-egy számla kifizetését, vagy meg tud főzni 15-25 főre, azt nagy örömmel fogadnák.

Meleg ruházat gyűjtése most nem folyik. Itt felhívnánk a figyelmet arra, hogy nagyon sokan, teljes mértékben jó szándékból, szívesen odaadnák régi posztókabátjaikat. Sajnos, a posztókabátok nagyon gyorsan magukba szívják a nedvességet, ezért ezekre nincs szükség. Ami azonban mindig jól jöhet, az a takaró vagy paplan.

Kollár Zoltán arra kéri mindazokat, akik a fent leírtak alapján segítenének, hogy jelezzék azt privát üzenetben a FB-oldalán.

-dráfianikó-