Város 2018. 08. 31.

A munkalehetőségekről egyeztetett Komáromban a dél-koreai küldöttség

Márciusban került bejelentésre, hogy az egyik legnagyobb dél-koreai vállalat befektetni készül Komáromban. Az új munkahelyekkel kapcsolatosan a város vezetésével egyeztettek.

A helyi alapítású SK Battery Hungary vállalat mögött az SK Innovation cég áll, amely Dél-Korea egyik legnagyobb vállalata. A több mint 55 éves múltra visszatekintő SK Innovation a kőolaj kitermelés és feldolgozás mellett a vegyiparban és az elektronikai ágazatban is fontos szereplő. 2006-óta gyártanak akkumulátorokat elektromos járművekhez.

A befektető cég és a helyi vállalat személyzeti vezetője is Észak-Komáromba látogatott, hogy egyeztessen a város vezetésével a munkaerő toborzás lehetőségeiben. A Szöulból érkező SangHoon Song HR vezető elmondása szerint számítanak az itteni emberekre. A több mint 97,5 milliárd forint értékű beruházás eredményeként, amely egy 43 hektáros területen valósul meg a dél-komáromi ipari parkban,  mellyel 410 új munkahely jön létre. Az üzem gyártókapacitása várhatóan 250 000 elektromos és hibrid autó ellátását jelenti, a tervek szerint 2019-ben kezdődik gyártás.

Stubendek László polgármester jelezte, hogy a város mindenben segítségére lesz a vállalatnak, hogy a munkalehetőségekről minél többen értesüljenek. Az elmúlt időszakban jelentősen csökkent a munkanélküliség a Komáromi járásban, bizonyos területeken már hiányoznak emberek, de egy ilyen bővítés jó lehetőség arra is, hogy a külföldön vagy távolabb dolgozó emberek újra Komáromban találjanak munkát. Említésre került a német ZF bővítése is, amely a Duna északi oldalán ugyancsak jövőre kezdi meg a gyártást, és jelentős számú munkahely teremtésére készül.

Keszegh Béla alpolgármester kitért arra, hogy a folyamatos tájékoztatáson túl, jó a kapcsolat a munkaügyi hivatallal, így információs napok szervezésében is szívesen közbenjár a város, hogy az érdeklődők tudjanak a lehetőségekről. Felmerült a munkásszállók kialakításának a lehetősége is, ami a „Nokiás időkben” jól működött, később viszont inkább összeférhetetlen lakosok kerültek ezekbe a lakásokba. A jelentős munkaerőigény emelkedéssel viszont ez is egy jó lehetőség lehet a helyzet rendezésére.

A vállalat vezetése értékelte a város támogató hozzáállását, a két önkormányzat a jövőben közösen is egyeztet az egyes lehetőségekről és fejleményekről.