Mix 2023. 12. 11.

A Pasta di Pietro minőségi tésztaételekkel és alapanyagokkal csempész Komáromba egy darab Olaszországot

Bedobunk ebédre egy Peti-tésztát? – Ez egy olyan kérdés, amit minél tovább, annál gyakrabban hallani Komárom-szerte. A kérdés tárgya pedig szorosan kapcsolódik Ondrejka Péter nevéhez, aki a kávépörkölésben eltöltött 15 év után beteljesítette gyermekkori álmát és megnyitotta olasz ihletésű tésztázóját Pasta di Pietro néven, a komáromi Vásárcsarnokban. Milyen ételek közül választhatunk és hogy született meg a bisztró? Ezzel kapcsolatban egyenesen őt kérdeztük!

Olasz ízek, minőségi alapanyagok és saját készítésű, házi tészták. A legegyszerűbben így tudnánk körülírni a Pasta di Pietro tésztabisztrót, de a hely erősen rászolgált arra, hogy ennél bővebben is foglalkozzunk vele.  

Házi tészták, akárcsak a nagymamától

Az éttermek nagy részénél a tésztaételek általában az étlap utolsó oldalain kapnak helyet. De nem Péternél, aki rögtön azt követően, hogy elkezdett játszadozni a saját bisztró nyitásának gondolatával, meg is vásárolta saját tésztakészítő berendezését, így a tészta vendéglátóhelye sztárja lett. Majd kezdetét vette az otthoni kísérletezés: “A kezdet elég kurta volt. Meg kellett találnom a megfelelő arányokat, hogy a tészta ne legyen ragadós vagy túl nedves és ne száradjon ki túl gyorsan. Minden egyes hétvégén csupa liszt volt a konyha, a családtagok pedig legalább fél kilót híztak, hiszen hetente háromszor tésztát főztem” – mondja Péter nevetve. Végül azonban sikerült megalkotnia a tökéletes tészta receptet, ami után fokozatosan jelentek meg a különböző formájú és típusú tésztaételek, köztük azok is, amik folyamatosan megtalálhatók a kínálatban. “Az állandó kínálatban megtalálható tésztaételek nagy része a casarecce tésztafajtából készülnek. Rájöttünk ugyanis, hogy ez az a tészta típus, ami nem csak, hogy a leginkább passzol a legtöbb mártáshoz és ízhez, de megőrzi formáját és nehezebben is szakad” – tette hozzá Péter. 

Olasz ihletéssel, helyi szeretettel

Az, hogy Péter imádja Olaszországot, talán nem is lehet kérdés. Így talán az is magától értetődő, hogy az ételekkel kapcsolatos inspirációkat is külföldön szerezte. “Az egyik kedvenc úticélom Olaszország és legalább egyszer egy évben el kell mennem oda. A kínálatunkban található ételeket egyes kirándulásaink ihlették.” Ennek köszönhetően immár bárki kipróbálhatja városunkban a frissítő Margherita-t, a hagyományos, legalább 6 órán át főzött Bolognese-t, a sajtos Piú Formaggi-t, a tejszínes és aszalt paradicsomos Bianca-t, vagy a hagyományos paradicsomlevest, illetve az ízletes tiramisu-t. Újdonságként pedig immár bekerült a kínálatba a citrommal és parmezánnal ízesített csirkehúsos gnocchi is. Igazi szicíliai finomság! 

Az egyik legkeresettebb ételt azonban nem más ihletett, mint a szerelem…és persze az éhség. “A Bianca tésztaétel otthon, a konyhában született meg. Barátnőm, Bianka egyik este nagyon éhes volt és mivel nem szerettem volna, hogy engem fogyasszon el éhségében, összedobtam egy tésztaételt abból, amit a hűtő adott. Egyből a kedvencévé vált, szinte minden héten újra kell neki főznöm, így az étlapon is kiemelt helyet kapott” – mesélte Péter mosolyogva. A hamisítatlan olasz ízvilág a paradicsomlevesből is visszaköszön, mely tele van paradicsommal, megbolondítva bazsalikomos pesztóval és természetesen parmezánnal. Így akár vacsorára is tökéletes. 

“Az összes alapanyag minőségi és autentikus – egyenesen Olaszországból.” 

Minőségi alapanyagok Olaszországból és Dél-Szlovákiából

Ondrejka Péter nem számít új arcnak a komáromi, sőt, a szlovákiai gasztrovilágban sem. Tizenkét évvel ezelőtt döntött úgy kollégájával, hogy megalapítják magas minőségű kávépörkölőjüket, mely az azt követő években meghatározó szereplő lett a szlovákiai kávépörkölésben. A minőség ezért is elsődleges a Pasta di Pietro-ban. “Ha mi azt mondjuk, hogy a heti kínálat ezúttal az Amatriciana lesz, mely fő hozzávalói a paradicsom, a bors, a chilli, a guanciale szalonna, a pecorino sajt és a fehérbor, mindenki biztos lehet benne, hogy az összes alapanyag minőségi és autentikus lesz, egyenesen Olaszországból – tette hozzá Péter, aki nem csupán a bisztró tulajdonosa, de egyben séfje is és mint olyan, a kezdetek óta a minőségi alapanyagok mellett teszi le a voksát. “Vagyis akkor oravai szalonna nem kerül az ételekbe?” – kérdezem nevetve. Péter ijedten néz rám és válaszul csak a guanciale szalonna olasz címkéjére mutat. 

Bár a Pasta di Pietro szakácsa igazi szerelmese Olaszországnak, a hazai minőségi alapanyagokat sem veti meg. Nem is olyan rég egy igazi helyi fúzióból született meg a különleges heti kínálatunk. A mák Patról származott, mely tökéletesen passzolt az Ógyalláról származó szilvás derelyéhez. Nyáron a fügés tésztához használt fügét Megyercsről szereztük. Ha szembe jön velünk egy minőségi, helyi alapanyag, örömmel dolgozzuk bele receptjeinkbe” – tette hozzá Péter és ezzel fel is vezette a kínálatban szereplő ötödik tésztaételt, mely hétről hétre nagy figyelemmel van megalkotva és minden héten más és más. 

Péter mindenkit sok szeretettel vár Pasta di Pietro tésztázójában hétfőtől péntekig, a komáromi Vásárcsarnokban. Személyesen 10:30 és 16:30 között van lehetőség elvinni, vagy elfogyasztani a tésztás finomságokat, míg a Wolton keresztül 17:00-ig rendelhetjük meg azokat.