Kultúra 2017. 09. 04.

A Munka utcások színjátéka elbűvölte a túrócszentmártoni szlovákokat

A Munka Utcai Alapiskola Pogácsakedvelők nevezetű színjátszó csoportja augusztus végén az ország legjelentősebb, szlovák nyelvű amatőr seregszemléjén vett részt. A Túrócszentmártonban megrendezésre kerülő „Scénická žatván” nem osztanak díjakat. Már maga az elismerés, ha részt vehet rajta valaki. Ugyanakkor rendkívül sokat számít, a zsűritagok hogyan nyilatkoznak látottakról. Nos, és a zsűrinek nagyon tetszett a Pogácsakedvelők előadása – annak ellenére, hogy egy kukkot se értettek belőle. 

A komáromi gyerekek a Volt egyszer egy répaföld című abszurd színpadi játékot adták elő, amellyel idén egyszer már nagy sikert arattak. Ugyanis ez a produkció nyerte el az idei Duna Menti Tavasz országos gyermek báb- és színjátszó fesztivál gyémántsávos minősítését.

A darabot a csoport vezetője, Laboda Róbert pedagógus, költő és slammer írta és rendezte. „Már annak is nagyon örültünk, hogy gyémántsávos minősítést kaptunk a Duna Menti Tavaszon. Emellett bennünket ért az a megtiszteltetés is, hogy a felvidéki magyarságot egyedüliként képviselhettük Turócszentmártonban“ – nyilatkozta a Hírek.sk-nak Laboda Róbert.

Egyúttal részletezte a mű történéseit is:  „A darab szereplői kitalált személyek, akik boldogan éltek, dolgoztak egy répaföldön. Az egyik nap azonban furcsa tárgyra, egy nagy aranytallérra bukkantak. Mivel az ott élők eddig nem ismerték a pénzt, eleinte nem tudták, hogy mit is kezdjenek vele. Egy ideig azt különféle célokra, például traktorkormányként, játékként is használták. Miután azonban elhagyták a répaföldet, felhangzott a legendás ABBA együttes Money, Money, Money (Pénz, pénz, pénz) című dala, s teljes mértékben átalakultak. Sokféle csatározás és kellemetlen helyzet alakult ki, tettlegességekre is sor került, s mindez megrontotta a répaföld lakói közti addigi jó viszonyokat. Felmerült a kérdés, hogy valójában kit is illet a talált pénz, s arra valóban szükségük van-e. Hirtelen mindenki elkezdett futni a pénz után, miközben másodlagossá váltak azok az alapvető szép emberi rítusok, valós értékek, amelyek addig természetnek tűntek. Végül már jelentéktelenné vált a kérdés, hogy kié is ez az aranytallér. Ugyanis okosan azt gondolták, hogy ha az ennyire megrontotta a kis közösségük életét, akkor azt inkább egyikük sem akarja birtokolni, tehát senkié sem lett. Ez tehát egy XXI. századi kis tanmese, amelynek nagyon őszinte végkicsengése van“ – magyarázta a darab szerzője.

Laboda azt is nagyon fontosnak tartotta, hogy a 20 felső tagozatos szereplő közül senki se emelkedjen ki – fontosabbnak tartotta a közösségformálást. „Persze, vannak gyerekek, akik gyakrabban, míg mások ritkábban szólalnak meg az előadás során. Egyetértek azonban a turócszentmártoni zsűri által kiemelt mondatokkal: bár a gyerekek csoportban dolgoznak, mégis mindegyikük külön-külön egyéniség marad, akinek saját arca van. A csapatformálásnál ugyanis mindig az a legfontosabb, hogy meghagyjuk a szereplők szabadságát, mindvégig gyerekek maradhassanak“ – fejtette ki.

„Kicsit tartottam attól, hogy milyen bírálatban részesülünk, hiszen a szlovák zsűritagok egy szót sem értettek a magyar nyelvű előadásunkból. Egyszer ugyan megszólaltunk szlovákul azért, hogy a szlovák közönség vegye a lapot. Magyar nyelvtudás nélkül is könnyen követhető volt azonban a mondanivaló, amit erősített a sok arcjáték és mozgás. Érdekes, hogy a magyar szójátékok tartalmára is ráéreztek a jelenlevők, mert a megfelelő időben nevettek, ami szinte hihetetlennek tűnt. Vastapsban volt részünk, kétszer is visszatapsolták a gyerekeket. A szakmai zsűri pedig nagyon elismerően szólt a látottakról, kiemelve: nagyon jó, hogy ott voltunk, bemutatkoztunk.”

Laboda Róbertet a magyar és szlovák szakmabeliek elismerése is további alkotómunkára, kísérletezésre sarkallja őt. „Mindent megteszek annak érdekében, hogy a csoport tagjaival együtt megfelelően kezeljük sikereinket. Jövőre még nagyobb szakmai alázattal valami teljesen új dolgot szeretnénk kipróbálni. Azt is kibírjuk, ha esetleg belebukunk a kísérletezésbe, de reméljük, hogy nem így lesz“ – zárta tájékoztatását Laboda Róbert.

Forrás: Hírek.sk