Város 2024. 04. 29.

Így szólt Laboda Robi verse Matusek Attila előadásában

Komárom, a szívünk csücske, a kis város, ami a saját testvérével határos, de bátran osztozik, és osztozik rajta mindenki, mert mindenkié, aki egy kicsit is az otthonának tekinti. Mégis ez az a város, ami sokszor olyan “valaki szerinti”.

Komárom egy úri hölgy, ki meghallja, de nem szereti a kritikát, Komárom a hely, ahol egy kicsit mindenki igazabb a másiknál.

Komárom a Klapka-tér, a macskaköves polgári lét, amit nem zavar se napfény, se napszemüveg, mert akárhonnan is nézzük, Komárom a felvidéki kulturális bölcső, az elfogadással megáldott terület.

Itt mindenki egy és mindenki egyet ér! Ugye ebben mindenki egyetért?! – mert nekünk Komárom így lett az életünk – amit együtt taposunk, együtt élünk, persze mindig ő van csendben, örökké Ő van értünk!

Komárom a történelem, hol egységben az Erőd, és csípős a Jókai, hol színház az élet, és hol tömegeket vonzz az Egressy.

Komárom az égbolt, hol élő csillagok születnek, hol táncházasok lesznek szemtanúi a RÉVületnek, itt mindenhol megtalál egy szeglet, ahol éppen akkor jó egy kicsit, Komárom a Holt-Vág is, ahol szaunából nézhetsz vízibiciklit.

Komárom sportos, mert gyalogos a távolság – nem kell sokszor korán kelni, s amióta ingyé’ van a városi busz, az Istertől is járhatsz a “kettesre” kenyeret venni.

Videó: Sebő Éva

Komárom a hétvége, Borozóból át az Írbe, ami végződhet a Cool-ban is. Nálunk Európa nem csak csendes, hanem még egy egész udvar is.

Komárom a nyár, a szúnyogirtás magasiskolája, Komárom a piac – hol rád pislog a Doki-Lángos sárgamálnája.

Komárom a zene, a Jazz-el teli piknik, Komárom a jó ízlés, mi önmaga dönti el, mit szabad és hogyan illik, Komárom az emlékezet, ami nem válogat, de felejteni nem tud, Komárom egy futócipő, ami előled is ha kell, elfut.

Komárom mi vagyunk, a víztoronytól át a Pavilonig, Komárommal érzel Te is az utolsó szívizmodig.

Komárom az igazság – hogy jó nekünk itt, és köszönjük megvagyunk! Biztos lehetne szebb és jobb is, de legalább itt otthonosan egyek vagyunk!

A Laboda Robival készített podcastet is ajánljuk figyelmetekbe:

https://www.youtube.com/watch?v=myzV8wHl-iQ