Kultúra 2015. 12. 07.

A Vasmacska Filmklub

A Vasmacska Filmklub már a harmadik éve működik a Komáromi Jókai Színházban Szabó Gábor vezetésével, s vetíti a szlovák illetve a magyarországi filmművészet legújabb, legizgalmasabb alkotásait a komáromi nézőknek.

Nem titkolt szándék, hogy a világ filmújdonságaival szemben előnyt élveznek azok a filmek, melyeknek van bármiféle szlovákiai magyar vonatkozásuk. Az elmúlt években számos szlovák vagy magyar filmalkotással ismerkedhettek meg a filmklub látogatói, csak néhány a listából: Köszönöm, jól (Rendező: Prikler Mátyás) Gyerekek (R: Jaro Vojtek), Délibáb (R: Hajdú Szabolcs), Szeress, vagy menj el (R: Mariana Čengelová-Solčanská), A rendes ember (R: Molnár Csaba).

November 29-én a Vasmacska Filmklub egy filmújdonsággal lepte meg nézőit. Vasárnap este a Fipresci-díjjal jutalmazott Eva Nova került vetítésre, mely állítólag az idei év legjobb szlovák filmje. Ráadásul Gadus Erika jelmeztervező és Varga Anikó színésznő is hozzájárultak ehhez a ritka filmsikerhez. A filmet Marko Škop rendezte. Egy lecsúszott, alkoholista színésznő sorsáról vall, aki mindent megtesz, hogy visszaszerezze az elvesztett bizalmat.

A teltházas vetítésen s az azt követő beszélgetésen részt vett a film főszereplője Emília Vášáryová, valamint Varga Anikó színésznő is.

Szólj hozzá!