Kultúra 2019. 10. 31.

A zsűri döntött a Dráma 2019 pályázat győzteseiről

A Dialóg nonprofit szervezet 2019 februárjában pályázatot hirdetett Dráma 2019 címmel, felvidéki magyar drámaírók részére, műfaji és tematikai megkötöttség nélkül. A pályázatra, amely 2019. július 31-én zárult, tizennyolc szerző huszonkét pályaműve érkezett be. A Dialóg n. o. és a drámákat elbíráló kuratórium véleménye szerint ez a nemvárt, ragyogó eredmény azt bizonyítja, hogy szükség volt, és a jövőben is szükség lesz a szlovákiai magyar dráma ügyét felkaroló és támogató szervezetre, mert ennek az eredménynek a tükrében az évtizedekig hangoztatott: „szlovákiai magyar dráma már pedig nincs” típusú mondatok érvényüket veszették.

A Dráma 2019 pályázat szakmai bíráló bizottsága – melynek elnöke Hizsnyan Géza, színházkritikus, tagjai pedig Kováč Péter, dramaturg, a pozsonyi Szlovák Nemzeti Színház prózai társulatának igazgatója, Soóky László, drámaíró, színikritikus, valamint Forgács Miklós, rendező, a kassai Thália Színház dramaturgja – 2019 október közepén találkozott, és úgy döntött, hogy a pályázat eredményességének bizonyítékaként öt díjat és két különdíjat is kiad. Az első díj mellett, megosztásra került a második- és a harmadik díj is.

A pályázat jeligés volt, a díjazottak nevét a hivatalos díjkiosztásig nem hozza nyilvánosságra a kuratórium. Az ünnepélyes díjkiosztás 2019. december 7-én 15.00 órai kezdettel lesz a komáromi Tiszti Pavilon épületében.