Régió 2024. 01. 17.

Nyitra Megye Önkormányzata 3,59 millió eurót oszt szét pályázati rendszerén keresztül

A mai naptól, azaz 2024. január 17-étől elérhetőek azok a pályázati felhívások, amelyeket Nyitra Megye Önkormányzata nyújt a megye lakosainak, civil szervezeteinek, településeinek és jogi személyeinek.

Az idei évre a pályázati rendszer átalakult, így sokkal szélesebb körben, pontosabb kritériumokkal és nagyobb kerettel kívánjuk szolgálni a pályázók körét. A megye saját költségvetéséből összesen 3 591 550 eurót fordít erre a célra, ami mondhatni egyedülállónak tekinthető Szlovákiában. A pályázatokat március 1-jéig lehet benyújtani elektronikus formában. Nagyon fontos megjegyezni, hogy egy szervezet csak egy pályázatot nyújthat be.

A korábbiakkal ellentétben immáron hat célterületre fókuszálnak a támogatások, amelyek célja, hogy elősegítse az általános régiófejlesztéstől kezdődően az egyes települések fejlesztésén, az idegenforgalmon, kultúrán, sporton át az épített kulturális örökség megóvásáig minden tématerületet. Újdonság, hogy sportaktivitások mellett az egyes sportklubok és szövetségek támogatást igényelhetnek a fiatalokkal való foglalkozásokra is, akárcsak támogatásban részesülnek az egészségügyi és szociálisan hátrányos helyzetűekkel foglalkozó szubjektumok is. Nem utolsó sorban marketing és reklámtevékenységre pályázhatnak a certifikált szálláshelyek.

A pályázati rendszer legnagyobb része a régiófejlesztésre irányul. Összesen 1,77 millió euró áll rendelkezésre Nyitra megyei 354 település részére, amelyek legfeljebb 5 ezer euró értékben valósíthatnak meg beruházást a lakosok életszínvonalának javítása érdekében. A pályázat fontos jellemzője, hogy nem utófinanszírozású, vagyis a kérvényezők a szerződéskötéstől számítva 20 napon belül megkapják az anyagi forrást.

A korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is lehet pályázni kulturális, idegenforgalmi és sportrendezvények megvalósítására, melyre a megye 490 ezer eurót biztosít. Az egyes pályázók a projektjeikre minimum 300€ összeget igényelhetnek, a maximális igényelhető támogatás kategóriánként eltérő. 10 000€ nemzetközi jelentőségű tevékenységre; 5000€ országos jelentőségűre; 3000€ regionális szintűre; és 1500€ helyi jellegűre. A pályázóknak minden esetben 20% önrészt kell társítaniuk. A pályázat megvalósítása utófinanszírozású.

Sport klubok és szövetségek a fiatalok testkultúrájának fejlesztésére nyújthatnak be támogatási kérvényt. A program kerete 827 ezer eurót tesz ki. A pályázók minden egyes 18 év alatti regisztrált tagjukra 50 euró támogatást igényelhetnek. A fő cél támogatni a sportrendezvényeket és versenyeket regionális, országos és nemzetközi szinten, illetve hozzájárulni a mindennapos foglalkozásokhoz. A programba 20% önrésszel lehet bekapcsolódni utófinanszírozású rendszerben.

Az épített kulturális örökség megóvására és felújítására Nyitra megye ezúttal 110 ezer eurót hagyott jóvá. A maximum 4.500 eurós támogatási összeget olyan objektumokra lehet igényelni, amelyek szerepelnek a Műemlékvédelmi Hivatal jegyzékében. A program ugyancsak 20% önrészt követel meg, ám lebonyolítása előfinanszírozású.

Ismét pályázhatnak marketing és reklámtevékenységre a certifikált szálláshelyek is, amelyre esetenként 1.000 eurót igényelhetnek a pályázók 20%-os önrésszel, utófinanszírozású rendszerben. A program keretösszege 80.000 euró.

Új támogatási programnak minősül az egészségügyi- és szociálisan hátrányos helyzetű rászorulókkal foglalkozó intézményeknek és szervezeteknek a támogatása, akik hivatalosan foglalkoznak ezzel a célcsoporttal. Esetenként a pályázati összeg maximum 3.000 euró lehet, ugyanakkor nem szükséges hozzá önrészt biztosítani és előfinanszírozású rendszerben valósul meg. A program teljes kerete 105.000 euró.

Bízunk benne, hogy a támogatási rendszer átalakításával, kibővítésével minél szélesebb körben tudunk segítséget nyújtani. Szeretnénk, ha a megye minden területére és célcsoportjaira arányosan irányulna a segítség.

A pályázatok felhívása a megye honlapján érhető el: https://unsk.sk/zobraz/obsah/53716

A fent leírt felhívás csak tájékoztató jellegű, részletekért és bővebb információért kérem, tájékozódjanak Nyitra megye hivatalos honlapján: www.nsk.sk, illetve forduljanak bizalommal a Megyei Hivatal illetékes munkatársaihoz.

Csenger Tibor