Kultúra 2019. 06. 19.

Pajzán mesélőszínházi előadás Újfalun

A Dialóg nonprofit szervezet 2019. június 22-én újabb bemutatóra készül. Ezúttal azonban nem a szlovákiai magyar társadalom történetének bizonyos epizódjait dolgozza fel, hanem egy egészen más műfajú előadással lepi meg közönségét.

A népmese világa a 21. században már egy avitt, letűnt kor távoli lenyomata csupán. A Dialóg n. o. következő mesélőszínházi előadása a népmesei motívumok kortárs szöveggé, színházzá való alakítását tűzte ki céljául. A bőgős fia és az ördögök című Illyés Gyula által gyűjtött népmese Soóky László átiratában megtelik élettel, játékkal, huncutsággal. Összeköti a népmesét a mával, s kiszabadítja a történetet abból az előítéletből is, hogy a népmesék célcsoportja csakis a gyerekközönség. Épp ellenkezőleg ezt a mesét felnőtt nézőink számára ajánlják az alkotók.

A történet ismert, a stílus és a forma viszont szokatlan. Ennek oka pedig a csodálatos magyar nyelvvel való tobzódó játék. Az a népmesei hagyományaink alapján természetes, hogy a legkisebb fiú elindul és a mese végén a legkisebb fiú elnyeri a királylány kezét. Az indulás és a végkifejlet közötti út azonban nem hétköznapi, nem hétköznapiak a fordulatok,  és nem hétköznapi például az sem, ahogyan a Jóisten viszonyul a főhőshöz: civil a civilhez, ember az emberhez, lélek a lélekhez.

A bőgős fia és és az ördögök című mesélőszínházi előadás mesélője Lajos András, rendezője Fandl Ferenc. A látvány Hircsu Mariann munkája, az elődásban dramaturgként Varga Emese dolgozott.

A bőgős fia meg az ördögök ősbemutatójára 2019. június 22-én 19.00 órától az őrsújfalusi Romkultúrházban kerül sor. Minden érdeklődőt szeretettel várnak az alkotók!

Az előadás létrejöttét a Kisebbségi Kulturális Alap támogatta.