Kultúra Dél-komárom 2023. 04. 14.

Április 28-tól várja a látogatókat az új dél-komáromi múzeum

Vége megnyitja kapuit a látogatók előtt a páratlan ókori leletanyagot állandó tárlaton bemutató Brigetio Öröksége Látogatóközpont.

Az egykori mezőgazdasági kombinát épülete egy pályázatnak, valamint a városi önkormányzat támogatásának köszönhetően teljes külső és belső felújításon esett át – tudtuk meg, Számadó Emese igazgatónőtől.

Az 1907-től Méntelepként, majd a kombinát központi épületeként funkcionáló ingatlan a jövőben, mint Brigetio Öröksége Látogatóközpont működik tovább.

A projekt célja egyfelől az egykori római település, Brigetio területén feltárt leletek interaktív bemutatása, valamint egy innovatív, esztétikus, a XXI. század követelményeinek megfelelő épület és bemutatótér kialakítása volt. A beruházásnak köszönhetően a leleteknek korábban helyet adó Komáromi Klapka György Múzeum korszerű épületbe költözött.

Az átépítés során visszaállították az emeletes épület eredeti homlokzati megjelenését, felújították a tetőszerkezetet, kicserélték a tetőt, gondoskodtak az utólagos víz- és hőszigetelésről. Sor került az összes nyílászárót cseréjére, parkolókat építettek ki, az épületet pedig akadálymentessé alakították.

A földszinten kapott helyet az állandó római kori kiállítás, az időszaki kiállítást bemutató látógatóterem, installációs raktár, turisztikai bemutatótér, iroda, valamint egy ajándék-tárgyak értékesítésére szolgáló helyiség, de épült kávéház és a gyerekek szórakoztatását szolgáló játék-kuckó is.

Az emeleten irodákat és további kiállítóhelyiségeket, a tetőtérben pedig előadótermeket alakítottak ki a szakemberek.

Az ókori limes magyarországi szakaszának Aquincum melletti legfontosabb települése, Brigetio tárgyi emlékei végre méltó bemutató helyet kaptak. A beruházás mérföldkő Komárom turisztikai vonzerejének növelésében, hiszen olyan helyszínt, programot tud a város az ide érkezők elé tárni, mely európai szinten is megállja a helyét.

A látogatóközpont mögötti parkban tavaly kültéri táblakiállítás is nyílt a múzeum szakmai irányításával, illetve a Városmarketing Kft. támogatásával, mely az egykori Méntelep, és a Kombinát történetét mutatja majd be.