Turizmus Dél-komárom 2024. 02. 15.

Különleges programokkal készül a dél-komáromi múzeum az idegenvezetők világnapjára

A jövő hét végén ismét érdemes lesz ellátogatnunk a tavaly átadott Brigetio Öröksége Látogatóközpontba, ahol egész nap ingyenes interaktív kalandok várnak ránk!

Február 24-én, szombaton 10 órától Fényes Gabriella (Aquincumi Múzeum) Legyél Te is az ókor mérnöke! című előadását hallgathatjuk meg, majd 13 órától Ábrahám Tamás régész a római hadsereg mérnökeiről, míg 15 órától Számadó Emese, a múzeum igazgatója a római kori mérnöki csodákról tart vetített képes előadást. 

Emellett egész napos tárlatvezetések várnak, de számolhatunk abacusszal, írhatunk viasztáblára, napórát készíthetünk, falfestményeket szerkeszthetünk, a gyerekek boltívet építhetnek, megismerkedhetnek a legkülönfélébb ókori emelőszerkezetekkel, az arkhimédészi csavarral, vagy épp mérhetnek az úgynevezett gromával is.

Az idegenvezetők világnapját 1985 óta számos országban megünneplik február utolsó vasárnapján, amikor az idegnevezetők betekintést engednek munkájukba és díjmentes programokkal ajándékozzák meg a résztvevőket. 

A világnap arra ösztönöz, hogy felismerjük és megbecsüljük az idegenvezetők fontos szerepét a turizmusban és a kulturális örökség megőrzésében.

Az idegenvezetőknek nemcsak a tájékoztatás és az ismeretek közvetítése a feladatuk, hanem az is, hogy inspirálják az embereket, és életre keltik a helyek történeteit és különlegességeit. Gyakran olyan személyek, akik szenvedélyesen szeretik a városukat, jelesül Komáromot és annak térségét, és lelkesen osztják meg ezt a szeretetet és tudást másokkal. Az idegenvezetők tevékenysége sokkal több, mint egyszerűen információátadás; sok esetben olyan élményt nyújtanak, amely emlékezetes marad a látogatók számára egész életük során.

Az idegenvezetők világnapja kiváló alkalom arra, hogy köszönetet mondjunk ezeknek az elkötelezett szakembereknek, akik hozzájárulnak az utazások és kulturális tapasztalatok gazdagításához. Sokan közülük rengeteg munkát fektetnek abba, hogy szakmai képesítéseket szerezzenek, és folyamatosan képezik magukat annak érdekében, hogy minél magasabb színvonalon tudják ellátni feladataikat.