Turizmus Dél-komárom 2024. 01. 19.

Mozgalmas évet tudhat maga mögött a dél-komáromi múzeum

Az elmúlt esztendőben a Komáromi Klapka György Múzeum számára fontos időszak zárult le. Tavaly áprilisban átköltöztek a megújult épületükbe. Ezt követően számos érdekes esemény és program gazdagította az immár Brigetio Öröksége Látogatóközpontként újjászületett múzeum életét.

A húsvéti rendezvény a néhai múzeumalapítónak, Kecskés Lászlónak, az immár helytörténeti kiállítótérként szolgáló házában zajlott. A Komáromi napok idején a Látogatóközpont is megnyitotta kapuit, és megemlékeztek a tengerészeti gyűjteményét a városnak adományozó DDr. Juba Ferencről. Szintén ekkor került sot a „Czibor, a rongylábú” című film vetítésére is a komáromi labdarúgócsillagok éves találkozóján.

Májusban a múzeum adott helyet a fiatal régészek konferenciájának, és csatlakoztak a múzeumok éjszakája országos rendezvényhez is, ahol kézműves foglalkozásokat, előadásokat és gyertyafényes tárlatvezetéseket szerveztek. Az érdeklődőknek lehetőségük volt betekinteni Rauscher György festőművész munkásságába, valamint a fotósarokban az 1920-as évek modelleivé is válhattak az érdeklődők.

Júliusban a Kecskés László Emlékházban helytörténeti és kézműves tábort rendeztek, ahol a diákok Kecskés László helytörténész könyve alapján ismerkedhettek meg a komáromi mesterségekkel. Az év folyamán folytatódtak a régészeti feltárások a legiotábor fürdőjében, és az augusztusi nyílt napon 250 érdeklődőnek mutatták be a feltárások aktuális eredményeit.

A múzeum aktívan részt vett a kulturális örökség napjai rendezvényén, ahol Jankovich István életművéről időszaki kiállítást szerveztek, amelyen Kopár István háromszoros földkerülő vitorlázó is részt vett.

Novemberben emlékeztek Valentinianus római császár halálára, aki Brigetióban vesztette életét. A hónap végén megnyílt a „Komárom Újjáépítése Trianon után” című időszaki kiállítás, míg decemberben adventi foglalkozásokat szerveztek a családok számára.

Az év során a múzeumpedagógiai tevékenység is aktívan folyt a látogatóközpontban. Nemcsak Dél-Komáromból, de a környező területekről is sok gyermekcsoport látogatott el hozzájuk. A múzeum munkatársai külső helyszíneken is részt vettek különböző eseményeken, például a Bozsik József Általános Iskola családi napján, a Csillagerőd gyereknapján, valamint ellátogattak a Brigetio Gyógyfürdőbe is. Együttműködtek a város egyesített szociális intézményével, ahol előadásokat tartottak szociális otthonokban, és kiállításaikat megtekintették az otthon, a napközi idősek és a hajléktalanszálló lakói is.

(A kemma.hu cikke alapján)