Mix Dél-komárom 2018. 08. 08.

Augusztus 18-án lesz először kóstolható Magyarország tortája, a Komáromi kisleány

Magyarország tortája, a Komáromi kisleány és cukormentes tortája, a Három kívánság, valamint a Szent István-napi kenyérverseny három győztes cipója először a Magyar Ízek Utcájában lesz kóstolható augusztus 18. és 20. között Budapesten. A dél-komáromi cukrászdában szintén ettől a naptól lesz majd kapható a díjnyertes alkotás.

Selmeczi László, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének ügyvezetője elmondta, hogy idén 12. alkalommal hirdették meg a Magyarország tortája versenyt, amelynek célja, hogy az államalapító Szent István előtt a magyar cukrászszakma egy tortával tisztelegjen. A legjobbat egy szakmai zsűri választja ki három forduló után a nevezők közül, akik évről-évre egyre többen vannak – fűzte hozzá.

A zsűri az első fordulóban anonim módon választja ki a továbbjutókat, a második körben javaslatokat fogalmaz meg a torták tökéletesítésére, a döntőben pedig a végső recept szerint, élőben készítik el a cukrászok a zsűri előtt a tortát.  A nyertes a Komáromi kisleány lett, amelyet a dél-komáromi Jánoska Cukrászdából Sztaracsek Ádám készített el. A cukrász elmondta, hogy a mézes-diós piskótában egy fahéjas-diós roppanós tésztát rejtett el, majd erre jön a fehér csokis-mascarponés mousse krém, ami egy citromos-gyömbéres körtekompótot és egy mézes-körtelikőrös csokis krémet is tartalmaz.

A cukormentes verseny legjobbja a Három kívánság lett, a budapesti Nándori Cukrászda alkotásaként. A sütemény nem tartalmaz hozzáadott cukrot és fehér lisztet, három domináns összetevője pedig a chia magos-diós mandulapiskóta, a meggy, és a darabos túró. A torta frissességét a pikáns citromlé fokozza, míg a tetején édes „habfelhő” kapott helyet.

Az idei év Szent István-napi fehérkenyér kategória nyertese Várhegyi Deres lett. A Kurdi Family Pék Kft. fejlesztése egy friss kovásszal, 12 órás érlelelési folyamat eredményeként készült, cipó formájú ropogós búzakenyér egy csipet kukoricával és egyedi metszéssel. Különlegessége, hogy a pékség most először nevezett friss kovászos kenyeret a versenyre.

Az Ízek Utcája kísérőprogramja lesz idén egy légi- és vízi parádé a nevelőszülős családok részére, akik a Dunáról nézhetik végig a programot, de megjelennek az ünnepen az állatvédő szervezetek is számos más családbarát rendezvény mellett.

A Jánoska Cukrászda Facebook oldalán megjelent információk alapján a dél-komáromi cukrászdában szintén augusztus 18-ától kóstolható majd a torta. 

(mti)