Város 2016. 02. 23.

Az erőd legyen veled!

Akárcsak a Csillagok háborúja egyes részeiben, már az elején látható volt, nem lesz ez egy egyszerű küzdelem. A kihívás nem volt kicsi, baljós árnyak is voltak bőven, de ha a jó oldal szövetkezik és összefog, akkor még a nagy gondokkal is meg lehet birkózni.

Még 2008-ban készült el az a pályázati beadvány (köszönet ezért Gráfel Lajosnak és csapatának), ami azt célozta meg, hogy az erődben található kaszárnya tetőszerkezetét fel kéne újítani. Az akkori beadvány nem lett sikeres, majd hosszú éveken keresztül nem volt olyan pályázati kiírás, amire ezzel a projekttel be lehetett volna nevezni. Későbbi kiírásra reagálva a beadvány némileg át lett dolgozva (elsősorban a összeghatárok miatt kicsit megkurtítva), majd Komárom város a sikeres pályázat után 2014-ben elnyert közel 2,5 millió eurós összeget a kaszárnya tetőszerkezetének felújítására. A hír hallatán mindenki felsóhajtott, hiszen ez a fejlesztés szinte egy mentőövként érkezett az erődbe. A helyzet azonban mégis bonyolódott.

Az előző városvezetés kiírta a közbeszerzést a tető rekonstrukciójára. A komáromiakban még tisztán élt a Munka utcai iskola pályázata körüli bonyodalom emléke, a sokszori nekifutás a közbeszerzésnek, majd a meghiúsult kivitelezés, ezért városunkban pontosan tudják: nem elég megnyerni a pályázati pénzt, a projektet még meg is kell valósítani. Az aggodalom nem volt hiábavaló, mivel rögtön az első közbeszerzés eredményét megtámadták, mondván, diszkriminatív volt a kiírás. Egyszerűen fogalmazva a kiírás csak szlovákiai restaurátorokkal együttműködő cégeket engedett volna játékba, a külföldi szakértővel jelentkezőket kizárta, ami a kizárt jelentkezőnek nem tetszett.

Ezen a ponton került sor a városvezetés leváltására 2015 végén, az új csapat megörökölte a helyzetet. Ahogy a korábbi meghiúsult pályázat esetén, itt is a határidő számított a legnagyobb ellenfélnek, mivel egyértelmű volt, hogy év végéig le kell zárni mindent. A szerződésjavaslat szerint a nyár végén késznek kellett lennie a (tervező szerint) 13 hónapra tervezett munkának. Komáromban a hivatal éberen figyelte a galántai kastély felújítását célzó pályázatot, ahol nagyon hasonló eset zajlott, ugyanabból a forrásból, ugyanazzal a gonddal, de némi idővel korábban indulva. Az idő haladt, a város mindenre azonnal reagált, minden ajtón kopogtatott, azonban a „fenti” hivatalok nem kapkodtak. A közbeszerzési hivatal két körben eltérő álláspontra jutott, egyszer elutasítva, egyszer pedig elfogadva a közbeszerzést megtámadók indokait. Galántán a történet olyan irányt vett, hogy a nagyon szűkös határidő miatt lemondtak a támogatásról, mert nem látták reálisnak a kivitelezést a határidőre.

De Komáromban nem ez történt. Újabb közbeszerzés helyett az első eredménye lett felülbírálva, visszaengedve a játékba a korábban kizártakat. Szerencsére egy komáromi cég, a Darton kft. nyerte meg a versenyt (jelentősen leszorítva a végösszeget), ami – utólag leszögezhetjük – szintén egy kulcsfontosságú része a sikeres kivitelezésnek. A város tudta, hogy hol lehet még lazítani a feszes időhatárokon (amit végül november végéig sikerült kitolni) és a kivitelezővel közösen követ megmozgatott az ügy érdekében. A kivitelező június 22-én vette át az építkezési területet. A munkálatok a tél kezdetére befejeződtek, amit egy ellenőrzés is igazolt.

Február 4-én került sor a hivatalos átadásra, amin a pályázati pénzt adó tárca minisztere is jelen volt. Néhány adat, ami a kivitelező cég vezetőjétől, Šimon Pétertől elhangzott. A tervező 13 hónapra becsülte a munkálatokat, viszont nem egész 6 hónap alatt készült el. Európa egyik legnagyobb tetőszerkezete van a kaszárnya tetején. A mostani felújítás során a tető nagyjából 2/3-át újították fel, a 610 folyóméterből 410-et. A tetőszerkezet egész területe 18 770 m2, ami 3 futballpályának felel meg. Az épület magassága 16,5 m, ebből a tetőtér 8,5 m. A régi tetőről 182 tonna azbeszt tetőfedőt szereltek le és szállítottak el az előírásoknak megfelelően. 20 kilométernyi lécet cseréltek újra, de 627 köbméter új faanyag is beépítésre került. A tetőre 300 ezer új tetőcserép került. Amit még ehhez hozzá lehet tenni, hogy ugyancsak a pályázat részeként egy kisebb hadtörténeti kiállítás és egy előadóterem is elkészült, továbbá a bejárati kapu homlokzata és az ottani világítás is megújult.

A megvalósítás számtalan váratlan fejleménnyel „fűszerezett” kemény küzdelem volt, de nagyon sok ember áldozatkész munkájának és összefogásának köszönhetően összejött. Nem adtuk meg magunkat, akárcsak egykor az erődben lévő katonák Klapka tábornok vezetésével. Ha nem is volt minden hibátlan, de az új tető körvonalai és a fehér kémények már messziről láthatóak és Komárom látképét gazdagítják. A több mint 200 ezer katona elszállásolására tervezett erődrendszer felújításában még rengeteg a tennivaló, de ez egy kulcsfontosságú, nagy lépés volt előre. És ami a legfontosabb tanulság, ha hiszünk magunkban és összefogunk, akkor Komáromban is sikerül nagyobb dolgokat összehozni és nem tudnak rajtunk fogást találni. Sem csellel, sem erővel.

-Keszegh Béla-