Turizmus Dél-komárom 2023. 06. 20.

Az év legjobb fagyijait kóstolhatjuk Dél-Komáromban július 7-én!

Huszonöt éve szervezi meg az Év Fagylaltja versenyt a Magyar Cukrász Ipartestület. A jubileumi mustrának július 7-én Dél-Komárom ad otthont. A Jókai ligetben mintegy százféle fagyi kóstolására lesz lehetőség, emellett számos program várja az érdeklődőket – írja a komarom.hu.

Az Év Fagylaltja versenyről június 20-án a Molnár Cukrászdában tartottak sajtótájékoztatót, ahol a város polgármestere, dr. Molnár Attila kiemelte: a vírushelyzet után Komáromban újra fellendült a kulturális élet, jelentősen megnőtt az idegenforgalom, emellett olyan események valósultak meg – megszületett a komáromi Jókai palacsinta, pár hete Food Truck Showra került sor, 2018-ban a Jánoska Cukrászda cukrásza, Sztaracsek Ádám Komáromi kisleánya lett az Országtorta győztese –, melyek a várost feltették a gasztronómia térképére. Az év Fagylaltja Verseny pedig a következő olyan esemény, mely egész napos kikapcsolódást nyújt a család minden tagja számára.

Erdélyi Balázstól, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnökétől megtudtuk, hogy az Év Fagylaltja verseny 25 éves múltra tekint vissza, célja a klasszikus és hagyományos jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése, a fagylaltkészítő mesterek megismertetése a fogyasztókkal.

A megmérettetés különlegessége, hogy a közönség élőben, a helyszínen követheti végig, hogyan készülnek el a hűs nyalánkságok, melyek közül aztán a zsűri kiválasztja a legjobbat, hiszen egy teljesen felszerelt fagylaltlaboratóriumot telepítenek a Jókai ligetbe, ahol három professzionális fagyasztógépen folyik majd a verseny reggeltől kora délutánig.

– A nevezések június 27-ig tartanak, összesen 72 fagylaltot tudunk fogadni, emellett megkóstolhatóak lesznek az elmúlt évek nyertesei, szóval mintegy százféle fagylalt áll majd rendelkezésre. A délelőtt folyamán, amíg a versenyművek készülnek, a korábbi évek győztesei közül lehet válogatni, majd 15 óra után a versenyben lévő fagyikat lehet megkóstolni, egységesen 400 Ft/adag áron. A győztest 17 órakor hirdetjük ki – mondta el Erdélyi Balázs.

Az év fagylaltja verseny Sztaracsek Ádám javaslatára, a Magyar Cukrász Ipartestület és a Komáromi Városmarketing Kft. közös munkájának eredményeképp a csokoládé világnapján, július 7-én érkezik a komáromi Jókai ligetbe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A kísérő programokról Radics Gábor, a Komáromi Városmarketing Kft. ügyvezetője beszélt, kiemelve, hogy elsősorban a gyermekekre koncentráltak, hiszen fellép majd a Napvilág zenekar, a Zsebsün együttes, a Bábuci Bábszínház és Kiss László bűvész.

18 órakor dobsimogató kezdődik, az animátorok segítségével a gyerekek kétszáz különféle ütőhangszert szólaltathatnak meg. Kitelepül Kádár Ferkó fotószínháza, a Street Generations az air track szőnyeggel, lesz Virgonckodó játszópark, zsonglőr játszóház és óriásbuborék show. Az Év Fagylaltja versenyt Vastag Csaba koncertje zárja – tájékoztatott Radics Gábor.