Turizmus Dél-komárom 2023. 07. 10.

Dél-Komáromban válatszotották meg Magyarország idei legjobb fagyiját!

A Magyar Cukrász Ipartestület idén immár 25. alkalommal rendezte meg a nagy népszerűségnek örvendő Év Fagylaltja versenyt, ezúttal a Komáromi Városmarketing és Turisztikai Nonprofit Kft-vel közösen, múlt hét pénteken, a dél-komáromi Jókai ligetben.

– A verseny célja a hagyományos jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése, hogy a szakma egyre jobb minőségű fagylaltokat kínáljon vendégei számára – mondta Erdélyi Balázs, az ipartestület elnöke.

Az idei versenyt 2019-hez hasonlóan ismét fesztivál jelleggel rendezte meg az Ipartestület és a Városmarketing Kft., ahol a versenyzők a nézők előtt készítették el a versenymunkáikat, hogy a fogyasztók is jobban megismerhessék a fagylaltkészítés rejtelmeit.

– Egy teljesen felszerelt helyszíni fagylalt laboratóriumban, három professzionális fagyasztógépen folyt a verseny reggeltől kora délutánig. Ezt követően különböző fagylalttal kapcsolatos szórakoztató és egyben szakmai bemutatók következtek, továbbá egy szakmai kiállítás is színesítette a programot. A látogatókat különböző zenei és kulturális programok is szórakoztatták a nap folyamán a Komáromi Városmarketing és Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. jóvoltából – tette hozzá az elnök.

– Délelőtt 10 órakor fellépett a Napvilág zenekar, délután 15 órakor a Zsebsün együttes zenélt a gyerekeknek, családoknak, majd a Bábuci Bábszínház és Kiss László bűvész lépett színpadra. 18 órakor dobsimogató kezdődött. A színpadi programok mellett kitelepült Kádár Ferkó Fotószínháza, a Street Generations az air track szőnyeggel, volt virgonckodó játszópark, csokiszökőkút, zsonglőrjátszóház és óriásbuborék-show is, sőt, a komáromi Jókai palacsintát is meg lehetett kóstolni ismét! Az Év Fagylaltja versenyt 19 órától, Vastag Csaba koncertje zárta – sorolta a programokat Radics Gábor, a Városmarketing Kft. ügyvezetője.

Az Év Fagylaltja versenyre idén öt kategóriában összesen 81 fagylalt nevezett. A hagyományos és „Mentes” versenykategóriák mellett idén a Csokoládé Világnapja alkalmából külön „Csokoládé” kategóriát is indított az Ipartestület. A fagylaltokat kiváló cukrászmesterekből álló Szakmai zsűri, Közönség zsűri és a Szakmai Szervezetek zsűrije is értékelte.

A közönség zsűri tagjai voltak: Vajda Luca kézilabdázó, a Konyhafőnök műsor döntőse, Dezsereczky István, nehézsúlyú birkózó világbajnok, Komáromi Tibor, világ- és Európa bajnok birkózó, a Magyar Birkózó Szövetség korábbi elnöke, Proczeller Tamás, a KomGasztro műsor házigazdája és  Sági Szilárd, gasztrokibic.

A rendezvényen a versenyfagylaltok mellett kóstolhatók voltak a korábbi évek díjnyertes magyar fagylaltjai is. A versenyzők kreativitásának semmi sem szabott határt, a pikánsan ízesített csokoládék mellett szinte minden fajta gyümölcs előfordult olajos magvakkal, zöldfűszerekkel, vagy akár zöldségekkel kombinálva. A legnagyobb sláger azonban, mely több versenyző ötletének is az alapját adta, egyértelműen a magyar gasztronómia egyik kiváló alapanyaga, a tejföl volt, valamint sokakat megihletett mindannyiunk gyermekkori kedvence, a tejbegríz is.
A fagylalt bemutatókon olyan különlegességeket is megismerhettek a látogatók, mint a „Túrós csusza fagylalt szalonnával”, vagy a „Sajtos-tejfölös lángos fagylalt”, valamint bemutatkozott a Gelato Europe Cup – Fagylalt Európa-bajnokságon bronzérmet nyert magyar csapat „Mogyoró, tonkabab, feketeribizli” fagylaltja is.

Az Aranyérmes és egyben az ÉV FAGYLALTJA vándorkupa győztese Somodi János, a balatonmáriafürdői Florida Fagyizó mestercukrásza lett, sütőtökös mandula, dió variációkkal elnevezésű fagylaltjával.