Mix 2019. 10. 16.

Az „Év Gyermeki Cselekedete” verseny egyik jelöltje a Komenský Utcai Alapiskola története. Szavazz Te is rájuk!

A jó cselekedet jutalmat szül. Ez volt a komáromi Komenský Utcai Szlovák Tannyelvű Alapiskola (jelenlegi) 7.A osztályos diákjainak jelmondata, melynek nagyban köszönhetik jelöltségüket a 2019-es „Év Gyermeki Cselekedete” (Detský čin roka) versenyre. Matteo és osztálytársai története ugyanis minden bizonnyal sokak szívét melegséggel tölti el.

Önzetlen papírgyűjtés

A történet egy szokványos papírgyűjtéssel kezdődött. Az iskola minden évben megrendezi a papírgyűjtést, melyből a diákok olyan feladatok elvégzésével veszik ki részüket, mint a szelektálás, mérés és papírhordás. A (tavalyi) 6. A egyik tanulója – Matteo azonban önként vállalta, hogy az egész héten egyedül fogja elvégzi a feladatokat osztálya helyett.

Az iskola összesen 70 tonna papírt halmozott fel, a gyűjtés utolsó napján maga Matteo is elhozta saját adag papírját. Mikor észrevette, hogy néhány osztálytársának nem sikerült hozzájárulnia a papírgyűjtéshez, úgy döntött, szétosztja közöttük saját papírmennyiségét.

Az osztály úgy döntött, valóra váltják barátuk álmát

A gyerekek tudták, hogy osztálytársuk példaértékűen viselkedett és meg akarták hálálni neki önzetlenségét. A fagylalt gyors és finom választás lett volna, de a diákok ennél többet szerettek volna adni. Törték a fejüket, míg végül úgy döntöttek, valóra váltják osztálytársuk álmát. Így született meg az ötlet, miszerint gyűjtésbe kezdenek egy nyári tábor jegyére. A diákok végül mindent egymaguk szerveztek meg, a tábor belépőjéhez szükséges összeget pedig saját zsebpénzükből szedték össze.

Matteo táborba megy

Közös erővel sikerült összegyűjteniük a pénzt és végre eljött a nap, hogy közöljék Matteoval is a jó hírt. A gyerekek viszont még ezt sem a megszokott módon intézték. Az angol órát, azon belül egy keresztrejtvényt hívtak segítségül, melynek megoldása ez volt: Matteo táborba megy.

Ez az egykori 6.A története

A tapsot és a könnyeket a hála váltotta fel. A Matteo és osztálytársai közötti kölcsönös köszönetnyilvánítás során a gyerekek pedig fel sem fogták igazán, milyen jót tettek egymásért és iskolájukért.

Matteo és a 6.A története reményt ad az egymás iránti önzetlen viselkedésre, ami egyúttal egy szebb komáromi jövővel is kecsegtet.

A történetre november 30-áig ITT lehet szavazni.