Régió 2020. 07. 15.

Nyilvános adománygyűjtést szerveznek a gútai Hajómalom megmentéséért

Rossz állapota miatt a közelmúltban eltávolításra került a gútai hajómalom kereke. A hajómalmot kezelő társulás ezért nyilvános gyűjtést szervez, mely segítségével megmenthető lenne régiónk egyik jelképe.

Az 1983-ban épült gútai hajómalom Szlovákia egyetlen hajómalma és az úszó vízimalom utolsó példánya, mely egy 1920-ban készült dunaradványi vízimalom mintájára készült. Megközelíteni egy 86 m hosszú, fából ácsolt cölöpökön álló, fedett fahídon keresztül lehet, amely Európa leghosszabb fahídja. A hajómalom és a fahíd részét képezi a helyi népi építészetet bemutató szabadtéri múzeumnak és a régió egyik kiemelkedő jelképévé vált az évek során.

A tengely egyes részeinek szétfűrészelése során viszont a közelmúltban bebizonyosodott a hajómalom kerekének rendkívül rossz állapota, miután pedig fennállt annak veszélye is, hogy a műemlék további részei is sérülhetnek, ezért elkerülhetetlenné vált a malomkerék szétszedése.

A Hajómalom Társulás éppen ezért nyilvános gyűjtést hirdet a műemlék felújításának érdekében. A gyűjtés teljes egészét a hajómalom károsodott részeinek javítására fordítják, melyet a Nyitra megyei Műemlékvédelmi hivatal is engedélyezett a KPUNR-2014/20783-2/80367/THT nyilvántartási szám alatt.

Anyagi hozzájárulást magánszemélyek és jogi személyek is tehetnek. Az adományokat a Hajómalom Társulás nyilvános számlájára lehet küldeni: IBAN: SK17 0900 0000 0051 7052 0095.

(slovakia.travel, kukkonia.sk és a Vodný mlyn Kolárovo Facebook oldal nyomán)