Kultúra 2020. 04. 21.

Az Irie Maffia rapperével készítette el legújabb számát a gútai Jakuza Ritual

(Figyelem, a videóklip trágár szavakat tartalmaz!)

A gútai rapper, Jakuza Ritual a tegnapi nap során új dallal és klippel lepte meg hallgatóit. Ezúttal a magyar rap egyik élő legendájával, Busa Pistával karöltve készítette el legfrissebb, iróniával és szójátékokkal tűzdelt számát, mely a Cakkumpakk címet kapta.

A 4 szólólemezzel rendelkező Busa Pista máig a magyar rapszcéna egyik legelismertebb tagjának számít. Az Irie Maffia frontembereként is ismert rapper az évek során a freestyle és a slam poetry műfajában is kipróbálta magát. Most pedig ismét „ellátogatott” a Felvidékre a gútai Jakuza Ritual oldalán, bár ezúttal (több okból is) csak virtuálisan.

Jakuza Ritual februári, Hamutál című klipje után így újabb produkcióval hangolt év végére tervezett, FEL! című lemezére. A készülő lemezről és a Cakkumpakk szám megszületéséről személyesen a gútai rappert kérdeztük.

Honnan jött a Busa Pistával való ismerettség és a közös szám ötlete?

Jakuza Ritual: „Busával több mint 10 éve ismerjük egymást, többször is volt már fellépni a Felvidéken, valamint egy általam szervezett Slam Poetry est műsorvezetőjeként is ellátogatott hozzánk. A tavalyi, közös komáromi koncertünket követően pedig felfrissítettük kicsit a barátságot. Majd a legutóbbi, Hamutál című számom megjelenése után egyszercsak megkeresett azzal, hogy küldi a zenét a közös számhoz.” (nevet)

Ugye nem tévedünk, ha a klipen érezzük a „karantén-hatást”? Eredetileg is valami hasonló volt az ötlet, vagy a kényszer szülte ebben a formában ezt a klipet?

J.R:Épp akkor zárták le a határokat, amikor a klipet szerettük volna realizálni. Akkor még csak az alapötlet volt meg, miszerint ilyen 90-es évekbeli kung-fu film stílusba szeretnénk elvinni az egészet. Kényszerből végül mindketten otthon forgattuk le a saját részünket. Persze alapos agyalás előzte meg a végeredményt, de végül szerencsére csak megszületett. „

A számot még a határzár előtt sikerült közösen felvenni, vagy az is hasonlóan trükkös körülmények között fogant?

J.R.: „Habár még a karantén előtt rögzítettük a számot, mégis külön vettük fel, mivel Busáéknál kisbaba van. Ezért én Komáromban, OJ barátom stúdiójában rögzítettem a verzémet, Busa pedig a házi stúdiójában. Az alapot egyébként Busa készítette, és szerintem kegyetlen jóra sikerült.”

Végül pedig térjünk rá a készülő albumodra. Hogy áll a FEL! lemez?

J.R.: „Néha jól, olykor stagnál, máskor meg mintha túl jól is haladna. (nevet). Viccet félretéve, úgy gondolom, változatos lesz. Nagyszerű dalok születtek, és szerintem mindenki megtalálja majd rajta a kis kedvencét. Egyelőre túl sokat nem akarok elárulni róla, legyen meglepetés, de annyit elmondhatok, hogy év vége felé tervezem kiadni. Már a klipek forgatókönyvei is készülnek a számokhoz. A karantén időszaka persze minket is lelassít, de megállítani nem fog.

Szeretném megköszönni az interjút és a támogatást, a hallgatóknak pedig azt üzenném, hogy: Egyetek hazait! Igyatok hazait! Hallgassatok hazait! Felvidékrap!”