Mix 2017. 11. 03.

Az OTP Banka az OTP Ready Alapítványon keresztül támogatja a gyermekek és diákok pénzügyi képzését

Az OTP Ready Alapítványt 2015-ben hozta  létre az OTP Banka Slovensko,  a.s.  az általános- és középiskolás diákok pénzügyi műveltségének fejlesztésére.

A működés több, mint 2 éve alatt az alapítvány lektorai 111 iskolát látogattak meg és több, mint 4700 diáknak tartottak képzést országszerte.  „Ahhoz, hogy ilyen nomád életmódot folytassunk, hetente háromszor más város más szállodájában töltsük az éjszakát,   ez a munkánál  többet  kell  hogy jelentsen“  mondja az alapítvány lektora.

Az alapítvány nemcsak szlovák nyelven, hanem magyar tannyelvű iskolákban is tart oktatásokat a pénzügyi műveltség témájában. Speciális hozzáállást igénylő külön kategóriát képeznek a látás- és halláskárosult, értelmileg akadályozott és mozgássérült diákoknak tartott oktatások.

A gyermekek és diákok örömmel várják ezeket az órákat, mert kellemes kizökkenést jelentenek az iskolai mindennapokból. A tanfolyamon sokat játszunk, beszélgetünk és versenyzünk. Egyszerű példák és párhuzamok segítségével a legkisebbek számára is érthetővé válik a pénz értéke és megfelelő kezelése. Az egyik diák így nyilatkozott a tanfolyam után: „Most már tudom, mi mennyibe kerül, mi mindenre van szükségünk otthon és miért kell az anyukámnak olyan sokáig dolgoznia. Már nem is akarom azt az új mobiltelefont.“

A pénzügyi oktatási program 2018-ban kibővül a pedagógusok és szülők oktatásával, elősegítve a pénzügyi műveltség még gyorsabb terjedését. A jövő évben az OTP Ready Alapítvány új oktatási központot nyit Nagyszombatban. A lektorok körének bővítése mellett így az éves oktatási kapacitás 2500 diákra emelkedik.

A 2018-as évi tevékenységek startpontja a „Pénzügyi és gazdasági oktatás határok nélkül“ címmel lezajlott találkozó volt, amelynek védnöke anyaalapítványunk, a pénzügyi oktatással 1992 óta foglalkozó Fáy András Alapítvány volt.

2017. október 26-án a Selye János Egyetemen találkoztak a diákok, pedagógusok, szülők, lektorok és mindkét alapítvány képviselői, hogy beszéljenek a pénzügyi képzésről, új témákat és mutassanak be az interaktív tanítás területén. A pénzügyi képzés területén végzett tevékenységeket a Regionális Fejlesztési Alap és az Európai Unió is támogatja az Interreg projekt keretében.

Őszintén hisszük ugyanis, hogy a felnövő generáció pénzügyi műveltsége kulcsfontosságú a sikeres életvitelhez felnőttkorban. Így segítünk felnevelni egy, a pénzügyeit felelősen kezelni és pénzügyi kérdésekben helyesen dönteni képes generációt.

Róbert Varšányi                                                                                                                                         
Marketing, PR és DM  

Szólj hozzá!