Kultúra 2016. 10. 13.

Bazilika lehet a Szent András templomból

Bazilika lehet a Szent András templomból – adta hírül a Felvidék.ma. Tegnap, október 12-én került sor az új komáromi esperes-plébános, Kiss Róbert hivatalos polgármesteri fogadására. A püspöki helynök többek között erről is beszélgetett a város elöljáróival.

De mit is jelent az, hogy Basilica minor? A kiemelt jelentőségű katolikus templomok viselhetnek bazilika rangot – ezen belül lehetnek „nagyobb” vagy „kisebb bazilikák” (latinul basilica maior illetve minor).

A Szent András templom „kisebb bazilika” lehetne. Ehhez hosszú időszakra visszatekintő, kiemelkedő hitéletnek kell folynia a falain belül. A rang elnyerése úgy kezdődik, hogy általában a megyéspüspök felterjeszti a Vatikán Istentiszteleti és Szentségi Kongregációjához azokat az indokokat, hogy miért érdemes a templom a kiváltságra.

A hosszadalmas folyamat formai része már megtörtént, a szükséges iratokat is leadták. Megtörténhet, hogy még az idén, de legkésőbb jövő év elején jóváhagyják a kérvényt – ez már csak a Szentszéktől függ.

A bazilika minornak különleges jogállása van. Kiváltságai a teljes búcsú elnyerésének lehetősége az illető templomban évente négyszer, a Szentszéket jelképező két kulcs ábrázolásának joga a bazilika zászlaján, pecsétjén és felszerelési tárgyain. Továbbá a bazilika plébánosa viselhet vörös szegélyű fekete papi viseletet, amelyet piros gombokkal és vörös fonállal kivarrt gomblyukakkal díszítenek, valamint a bazilika plébánosa credót mondhat minden olyan hétköznapi misén, ahol zarándokcsoport vagy népes hívő közösség jön össze.

Szlovákiában összesen 13,  Magyarországon 17 bazilika rangú templom található. A mi egyházmegyénkben a nagyszombati Szent Miklós katedrális rendelkezik ilyen ranggal.

SziaKomárom