Mix 2017. 11. 24.

Csak tiszta forrásból

Az önkormányzat támogatásával második éve zajlik városunkban a Hangszersimogató névre keresztelt program, melynek során a helyi óvodások megismerkednek a népi hangszerekkel, köztük a kecskedudával, az ütőgardonnal vagy a pásztorfurulyával. A foglalkozásokat ősszel és tavasszal Horsa István népzenész tartja.

„A népzene belénk van programozva. Ahogy meghalljuk az első ritmusokat már jár a lábunk, tapsolunk és énekelni kezdünk. Nincs ez másképp az óvodásokkal sem. A foglalkozásokat nagycsoportosoknak tartom, nem azért, mert a kisebbeket nem lehetne lekötni, hanem azért, mert sok hangszert fizikailag csak az 5-6 éves gyerekek tudnak megfogni. Egyértelműen látni a gyerekeken a fejlődést, felismerik a hangszereket. Az elején a kecskedudára sokan mondták, hogy skótduda. Ma már ilyet nem hallok tőlük” – mondta el Horsa István népzenész.

A Tóparti Óvoda apróságai láthatóan nagyon élvezték a népi hangszerekkel való ismerkedést. Több megszólaltatásába aktívan közre is működtek, sőt azt is megtudták, hogy az ütőgardon népi neve a csipisüti, mert a hangszert csípni és ütni kell.

„Horsa István ismeri az arany középutat, pontosan tudja, hogyan szólítsa meg a gyerekeket, hogyan vonja be őket a programba. Mosolyt és felszabadultságot látni az arcukon, értik és élvezik a zenét, miközben a hagyományok és közelebb kerülnek hozzájuk” – tette hozzá az óvoda vezetője, Nagy Márta.

Képgaléria:

 

Szólj hozzá!