Turizmus Dél-komárom 2023. 11. 08.

Dél-Szlovákiai körutazást szervez a Tourinform

Ismerjük meg együtt Komárom, Érsekújvár és Gúta történelmi, valamint természeti szépségeit – olvasható az iranykomarom.hu oldalon. A túra november 26-án, délelőtt 10 órakor indul az Igmándi út 2. szám alatt található Tourinform iroda elől.

– Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt a „Felvidéki körutazásra”. A túra izgalmas és sokszínű élményekkel vár minket, felfedezhetjük a térség kulturális és természeti gazdagságát. Az utazás a lenyűgözően gazdag történelemmel rendelkező Komáromból indul. Terveink szerint felkeressük majd a helyi erődrendszert, a Klapka teret vagy épp az Európa udvart. Szakavatott idegenvezetőnk mesél majd a teleülés múltjáról, római kori gyökereiről, az erődépítések koráról, mikor is olyan létesítmények épültek a városban, mint az Öregvár, az Újvár, a Csillagerőd, a Monostori Erőd, vagy épp az Igmándi erőd. De szó lesz, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc időszakáról, Klapka tábornokról, vagy épp a diőcséges komáromi csatáról, és persze nem marad el a szovjet megszállás időszakának bemutatása sem – nyilatkozta Proczeller Tamás, a Tourinform iroda vezetője.

Komárom után Érsekújvárra látogat a csoport, ahol bebarangolják a főteret, és a város hangulatos utcáit, a tervek szerint érintve olyan helyi nevezetességeket, mint a Plébániatemplom, a Szentháromság-szobor, a Ferences templom és kolostor, a Szentháromság-kápolna, vagy épp Szent Anna-kápolna.

Túránkat Gútán zárjuk, ahol felkeressük a vízimalmot, és a hozzá vezető fahídat. Az az ötlet, hogy kettős csónakra építsék a hajómalmot, az i. e. 6. századból, az ókori Rómából eredt. A Felvidéken a legtöbb ilyen malom a 19. században működött a nagyobb és lassú folyókon. Bizonyos helyeken egész hajómalomszigetek épültek, mint például Komárom környékén, Dunaradványon, Párkányban, továbbá a Vágon, főként Galgóc és Gúta közelében. A terv kivitelezői számára fontos szempont volt, hogy történelmi hűségre törekedjenek a dunai hajómalom, és annak eredeti, régimódi technológiai berendezése megtervezésében, a legrégibb ismert típus alapján – tette hozzá az irodaevzető.

A túrára vonatkozó további információk az iranykomarom.hu oldalon olvashatók!