Város 2013. 03. 11.

Dráfi Mátyás is mesélt a Tulipánban

Tradicionálisnak mondható a népi értékek ápolása és átörökítése Komárom hagyományőrző óvodájában, a Víz utcai Tulipánban.

Ismét nagysikerű táncházat tartottak az Ölveczky házaspár irányításával. A talpalávalót a Pengő zenekar szolgáltatta.
A sikerhez bizonyára a hely szelleme is hozzájárult, hiszen a népies tárgyakkal díszített ovihoz remekül illik ez a fajta zene és tánc. A népi kultúrára és értékeire a mai korban nagyobb szükség van, mint valaha, így jobb helyen el sem lehetett volna képzelni ezt a rendezvényt. Mert nagyon fontos, hogy ne csak a mai zenék, divatos irányzatok hassanak az emberpalántákra, hanem a régmúlt idők különböző dallamai is legyenek éppúgy értékesek számukra. És ebben az oviban megadják a gyermekeknek az esélyt, hogy majd ők is továbbörökíthessék, megmutathassák gyermekeiknek hogyan táncoltak, miket-mivel is játszottak őseink. Hiszen a közösen megélt élményeknek, a népzene varázsának, a közös táncnak mind-mind pozitív személyiségformáló hatása van.

tanchaz
A színvonalas délutánon  az első perctől kezdve boldogan táncra perdültek az apróságok. A kis lurkók felhőtlen öröme láttán természetesen a szülők is kedvet kaptak és csatlakoztak a táncoló gyereksereghez. A szünetben, pihenésképpen felejthetetlen élményben lehetett része mindenkinek. A  komáromi színészlegenda, Dráfi Mátyás (Jászai Mari-díjas Érdemes Művész) az ő egyedi, utánozhatatlan hangján mesét mondott a Tulipán ovi apró lakóinak. Szinte újra gyermeknek érezhettük magunkat azokban a percekben. Aki csak egyszer is hallotta mesét mondani, az pontosan tudja, mire gondolok. Elképesztő képesség ez…
A népzenétől hangos rendezvényen Oláh Sándor, komáromi betyár is tiszteletét tette, aki természetesen szintén táncra perdült karikás ostorával együtt.

Mindenki megelégedésére, ismét élményekkel gazdagodva és alaposan elfáradva tölthettek el kicsik-nagyok egy felejthetetlen délutánt a Víz utcai Tulipán óvodában.

(Szlatki Izolda, sziakomarom)

Szólj hozzá!