Kultúra 2013. 08. 24.

Édes élet a sikerhez vezető úton – interjú Papp Vargha Katalinnal

Hazánkban a fiatalok vállalkozói kedve messze elmarad a nyugati országokban élőkéhez képest. Nincs ötlet, vagy nincs bátorság, számtalan oka lehet. A Komáromban élő Papp Vargha Katalin, megálmodta és megvalósította saját vállalkozását, amiben nemcsak sikert sikerre halmoz, de még élvezi is. 2013 májusában pedig elnyerte a gazdasági miniszter különdíját a fiatal vállalkozók versenyében.

k2 – Honnan jött a vállalkozás ötlete?

– Győrbe jártam alapképzésre nemzetközi tanulmányok szakra, ahonnan Erasmus ösztöndíj keretében eljutottam egy szemeszterre Brüsszelbe, marketing kommunikációt hallgatni. Az oktatás az otthonihoz képes nagyon gyakorlat orientált, szinte alig vannak előadások, szemeszteres projektünkként pedig épp egy, a városban működő csokoládé manufaktúra marketing tervének elkészítést kaptuk feladatul. Ez alatt a fél év alatt különböző szempontok alapján végeztük a munkát, ekkor nyílt rá először lehetőségem, hogy betekintést nyerjek egy csokoládé manufaktúra működésébe. Brüsszel után dolgoztam Pozsonyban, majd Budapesten mesterképzésre jártam és ott is dolgoztam tovább, mint projekt asszisztens, de nem ez volt az, amire igazán vágytam. Mivel mindig is szerettem az önálló utamat járni, a vállalkozás gondolata megfordult párszor a fejemben, a csokoládéval való foglalkozás pedig egyszerűen adta magát, hiszen imádom a csokoládét. Fogékony voltam erre a témára, egyre többet olvastam róla, majd felmértem a piaci helyzetet Szlovákiában. Igyekeztem megtalálni azt, amivel kitűnhetnék a helyi gyártók közül és belekezdtem a vállalkozás felépítésébe.

 

– Tudtál igényelni a vállalkozásodhoz állami támogatást? Milyen lehetőségek vannak a fiatalok számára?
– Sajnos nem. Mivel az induláskor még nem töltöttem be a 26. életévemet (most sem) ezért az állam szempontjából csak a saját megtakarításaimra számíthattam. Szlovákiában azonban nagyon erősek a közösségi média hálói, ahol az ember értékesebb információkhoz juthat, akár pályázatokról, akár vállalkozási tanácsokról, ha ügyesen keres, mint bármelyik hivatalos minisztériumi oldalon keresztül.

– Mi kell szerinted ahhoz, hogy sikeres legyen egy kezdő vállalkozó, és hogy az is maradjon? Mi a te sikered titka?

– Remélem, ha valaki pár év múlva megkérdezi, hogy mi a sikerem titka örömmel fogok rá tudni válaszolni, egyelőre még csak a lehetséges siker felé vezető utat járom. Úgy gondolom azonban, hogy Szlovákiában könnyű kitűnni a minőséggel, azzal, hogy valaki odafigyel arra, amivel foglalkozik, pontosan ismeri azt és ezt az emberek felé továbbítani is tudja. Elengedhetetlen, hogy az ember saját maga és azok is, akik később megveszik, higgyenek a termékeiben. A vállalkozás nagyon sok időt, fáradságot és áldozatot igényel, sokszor az ember agya nem tud kikapcsolni egy pillanatra sem, de ez az, ami az egészet előre viszi, remélhetőleg a siker felé.

 

– Mivel népszerűsíted magad?

– Nagyon szeretek kijárni az emberek közé. A legjobb marketing tevékenység kimenni minden vásárra, kiállításra beszélni az emberekkel. A csokoládé fogyasztási kultúra nálunk nincs olyan magas szinten, mint akár Belgiumban, ezért sokat kell beszélni arról, hogy miben is rejlik a minőségi csokoládé titka, hogy a vásárlók érezzék a különbséget. Persze a személyes találkozások mellett a legnagyobb ereje a közösségi médiának van, ezt pedig személy szerint próbálom is a lehető legjobban kihasználni.

– Mit tudnál tanácsolni a fiataloknak, akik szeretnének vállalkozni, hogyan kezdjenek bele?
– Ha valaki fiatal és érzi magában a lendületet, akkor csinálja, ne legyen olyan kérdése hogy miért ne, hanem az, hogy miért igen, és ha megvan a miért igen, akkor bele kell fogni. Természetesen nem lehet autógyárat építeni a semmiből, de ésszerű kereteken belül, akinek megvan az anyagi forrás, a családi támogatás és lát potenciált abban, amit elképzelt magának, akkor bele kell vágni. Ha nem működik, akkor még könnyedén csinálhat mást.
– Anyagi szempontból nem mindegy hogyan dönt az ember.
– Ehhez én úgy álltam hozzá, hogy ha az ember vesz egy autót, akkor nem kevés esetben kerülhet annyiba, mint elkezdeni egy vállalkozást. Az autó viszont azzal a nappal, amint megvetted kidobott pénz, amire csak költened kell. Az évek alatt annyi felesleges dologra költünk, miért ne lehetne a vállalkozás az a „kidobott pénz”, ami a végén még nyereséges is lehet. A döntések az enyémek és a felelősség is, ezt szeretem benne.

– Szerinted miért megy csődbe manapság annyi vállalkozás?
– Ez nehéz kérdés. Úgy gondolom, ha az ember nem csak fejest ugrik a mélyvízbe, hanem időt ad magának, olvas, tájékozódik és felkészül arra, ami a piacon vár rá, akkor kevésbé érhetik meglepetések, vagy azokra felkészültebben tud reagálni és javítani az üzleti stratégiáján. Persze mindenki más és más céllal kezd el vállalkozni.

 

(Ozgyin Erika)

Szólj hozzá!