Város 2017. 07. 25.

Egy év múlva elkészül az interaktív játszótér, és a kerékpárkölcsönző

Hétfő délután a városházán sajtótájékoztatót tartott Bara Zoltán, a Pons Danubii EGTC igazgatója. (A Pons Danubii tevékenységeiről pontosabb képet kaphat például ebben a régebbi cikkünkben.) Mint ahogy arról már a múlt héten hírt adtunk, a szervezet nyertes, uniós pályázatának köszönhetően mindkét Komáromban modern, interaktív játszótér épül, illetve a Budapestihez és a Győrihez hasonló kerékpárkölcsönző-rendszer települ. Bara Zoltán pontosabb tájékoztatást adott a két projektről.

A JÁTSZÓTÉR

A pályázatnak köszönhetően összesen kilenc településen épül játszótér a térségben. Ezek a települések a következők: Észak-Komárom, Dél-Komárom, Gúta, Ógyalla, Tata, Kisbér, Oroszlány (a Pons Danubii hét tagvárosa), plusz Érsekújvár és Vágsellye. Minden egyes városban egy másik város történelmi nevezetességét mintázó játszótér épül, kivéve Érsekújvárt. Ezek mindegyike jókora, biztonságos, modern és interaktív játszótér lesz, biztonsági szőnyeggel és kerítéssel.

A projekt teljes költségvetése 2 901 114 euró.

Ilyen impozáns lesz a gútai játszótér, ahol a tatai várat veszik alapul

Nézzük, hol, mit fognak mintázni ezek a játszóvárak, és melyikre mekkora összeget szánnak:

  • Észak-Komárom: dél-komáromi Csillag erőd (248 500 euró)
  • Dél-Komárom: észak-komáromi Öreg- és Újvár (290 320 euró)
  • Ógyalla: tatabányai bányamúzeum (150 000 euró)
  • Gúta: tatai vár (250 000 euró)
  • Tata: „malompark” a tó körül (környező malmok, többek közt a gútai mintájára) (317 000 euró)
  • Kisbér: gútai fahíd (195 000 euró)
  • Oroszlány: vágsellyei reneszánsz kastély (294 000 euró)
  • Vágsellye: majki (oroszlányi) remeteség (282 000 euró)
  • Érsekújvár: az érsekújvári, mára már nem létező (lebombázott) reneszánsz kori vár kicsinyített mása (335 000 euró)

A projekt nyertese még Szőgyén, ahol azonban nem játszótér fog épülni, hanem egy mobil színpadot fognak beszerezni 19.000 euró értékben.

Ógyallán a tatabányai bányamúzeum kicsinyített mása épül

Az összes játszótér érdekes és impozáns lesz, mozgássérült elemekkel. Belsejükben interaktív játékok lesznek elhelyezve, ahol a gyermekek játszva tanulhatnak az adott nevezetességről. Kívülről pedig szülők szórakozhatnak – legalábbis Észak-Komáromban biztosan. Egyfajta „kincskeresést” rejtenek el a falakon kívül, amelyeket mobillal, tablettel lehet majd leolvasni a felnőtteknek (is), persze, elsősorban szintén az adott történelmi nevezetességgel kapcsolatosan.

Ugyanakkor, mivel ez a kilenc játszótér nyilván egy egységes egészet alkot, minden játszótérnél találhatunk majd utalásokat a többire. A lényeg egy szóval: játszva ismerd meg a szomszédos települések nevezetességeit!

Előfeltétel továbbá, hogy mindegyik a belvároshoz közel helyezkedjen el – lakótelepek nem jöhetnek számításba.  Minden településen az adott város építi fel, kivéve Észak-Komáromot, ahol a Pons Danubii vállalta magára ezt a feladatot is, propagációval és mindennel együtt.

Az észak-komáromi két emelet (3,7 m) magas lesz, 20×20 nm alapterületen, szóval jókorát képzelhetünk el. Valószínűleg a strand elé kerül majd.

De vajon milyen lesz a városunkban található Csillag erőd játszótér? Vajon hol lesz a helye? A miénk két emelet (3,7 m) magas lesz, 20×20 nm alapterületen, szóval jókorát képzelhetünk el. Egyelőre öt helyszín jöhet számításba: az Erzsébet szigeten kettő, a Víztorony környéke, a vár előtt, végül a strand melletti parkban, a Sportcsarnokhoz közel. Ez utóbbi tűnik a befutónak, de a helyszínről majd szeptemberben dönt a testület. Azért lenne ésszerű ide építeni a játszóteret, mert közel van a belvároshoz, de a rekreációs övezethez is – sportpályák és a fürdő, így ezek látogatottságát is emelhetné.

Az építéshez szükséges közbeszerzési eljárás ősszel kezdődik meg, azaz jövőre ilyenkor már biztosan birtokba vehetik gyermekeink az új játszóteret!

A KERÉKPÁRKÖLCSÖNZŐ

A másik nyertes projekt a budapestihez és a győrihez hasonló bringakölcsönzők telepítése. Összesen 125 kerékpárról van szó, amelyekhez szintén kilenc városban lehet majd hozzájutni. A kilenc település a következő: Észak-Komárom, Dél-Komárom, Gúta, Ógyalla, Tata, Kisbér, Oroszlány (a Pons Danubii hét tagvárosa), plusz Érsekújvár és Naszvad. Ez utóbbiban komoly fürdőfejlesztés zajlik, és jól fog nekik jönni az új fürdő köré épített kerékpár-telep.

A nagyobb városokban – a két Komárom, Tata és Érsekújvár – két állomás lesz, a többi településen egy-egy. Egy állomáson 16 kerékpárt jelent. A kerékpárok mindegyike GPS nyomkövetővel lesz ellátva, és mindenhol lesznek köztük elektromos biciklik is (50 km/óra sebességgel), gondolva az idősebbekre is, illetve ha esetleg valaki nagyobb távolságot szeretne velük megtenni, mondjuk az adott városok között.

Budapesten Bubi van (Budapest Bike), itt Kombi lesz (Komárom Bike)

Észak-Komáromban az állomás mellett illetve a Lehár parknál, Dél-Komáromban pedig szintén az állomás mellett, illetve a fürdő mellett lesz az bringa-kölcsönző. Azaz, ha a két várost együtt nézzük, összesen 4 kölcsönzővel gyarapodunk, ami bizonyára erősíteni fogja a kapcsolatot a Duna két oldalán.

Ennek az az előnye, hogy ha például Budapestre készülünk vonattal, nem kell azon idegeskednünk, hová helyezzük az autónkat, vagy hogy hogyan jussunk át a hídon minél előbb gyalog. Egyszerűen fogunk egy bringát, és átkerekezünk – nem kell visszavinnünk, a déli állomás előtt hagyhatjuk. A környéken már nagyon jól kiépített a biciklis-út hálózat, és hamarosan újabbak épülnek. Nyugodtan elkerekezhetünk a bringával mondjuk Tatára, aztán, ha úgy döntünk, iszunk egy-két pohár bort egy ottani fesztiválon, és hazajövünk vonattal.

 

Győrben pedig így néz ki a GyőrBike

A komáromiak egy direkt erre a célra kapható kártyával kölcsönözhetnek majd ilyen kerékpárt, amihez valószínűleg a turisztikai irodában juthatnak hozzá. A külföldiek pedig a bankkártyájukkal vehetik igénybe a szolgáltatást.

Nem kell aggódni amiatt, hogy ellopják a bicókat – ugyanis annyira jellegzetes lesz a kialakításuk, hogy a „rosszvason” kívül máshová nem lehet majd tenni, eladhatatlanok lesznek.  Ráadásul GPS nyomkövetővel lesznek ellátva.

A projekt értéke egymillió euró, és akárcsak a játszótér esetében, jövő ilyenkor már már bringázhatunk a KOMBI (Komárom Bike) nevezetű kerékpárokon.

Dráfi Anikó