Város 2013. 09. 10.

Egy évet kell még várni a komáromi mozira

Már elkezdődött az átépítés a komáromi mozi épületében, azonban a vetítésre még várni kell. Jelentősen csúszott a szerződés aláírása a befektetővel, csak pár napja kezdték meg a munkát. Nemsokára azonban az első boltok már megnyílnak az épületben. 
tatra2
Még az év elején döntött a komáromi önkormányzat arról, hogy bérbe adja a Tatra mozi épületét. A szimbolikus bérleti díj mellett (havi 200 euró, ami 20 évre szól), azt várják a vállalkozótól, hogy saját költségén rakja rendbe az épületet, és a mozit is üzemeltesse. A bérlő Ryšavý Boldizsár vállalkozótól megtudtuk, hogy a szerződés aláírása több apró részlet miatt jelentősen elhúzódott, csupán augusztus 20-án írták alá a szerződést. Ennek feltétele, hogy egy éven belül el kell kezdeni az átépítést, és két éven belül be kell fejezni.
A munkálatok már megkezdődtek, első lépésben a bejárat közvetlen közelében található terület kap új arcot. „Először a kármentéssel kellett kezdenünk. A pincében az esőzések alkalmával 15-20 centiméteres víz állt. A tetőn található teraszon 4 méteres fák voltak, esőzések alkalmával szinte egy kis medence alakult ott ki. Ez több éven keresztül rontotta az épület állagát, amit most rendbe kell tennünk. A tetőt már kijavítottuk, és a teraszról is eltávolítottuk a kritikus állapotot. A kanalizáció és a villanyvezetékek javítása zajlik“- mondta el a vállalkozó. Hozzátette, az elmúlt években nagyon elhanyagolták az épületet, ami miatt az állaga jelentősen leromlott. A munka beindult, a közeljövőben az alsó ablakokat cserélik, tavasszal az ajtók és a felső ablakok is sorra kerülnek. Ryšavý ígérete szerint a következő Komáromi Napokig a külső arculat megújul, és a belső rész is fokozatosan készül. A felső szintre egy meglepetés készül, aminek a részleteit még nem árulta el. Az első emelet szerepe még alakulóban.
mozi-tatra
Október elején már megnyílik az első szolgáltatás az épületben, egyelőre az ablakon keresztül pogácsát lehet ott majd venni. A másik oldalon fagyizóra lehet számítani. „Be kell fokozatosan indítani ezeket a vállalkozásokat, hogy a mozit fenn tudjuk tartani“- magyarázza a bérlő. Az már biztos, hogy egy moziterem várható 250 üléssel. A tárgyalások a szolgáltatókkal még csak most indulnak meg, mivel csúszott a szerződés aláírása. Az elképzelések szerint a filmforgalmazó cégek bevonásával biztosítanák a vetítéshez szükséges technikai hátteret. A külső megjelenés már a közeljövőben is javulni fog, mivel eltüntetik a hatalmas foltot a külső burkolatról, majd fokozatosan a többi rész is átalakul. A megfakult KINO felirat is eltűnik majd és egy 3D-s új felirat kerül a helyére, amelyen már a magyar megfelelő, a MOZI elnevezés is helyet kap. Ryšavý Boldizsár elképzelése szerint a filmvetítés jövő szeptembertől várható, így egy év múlva újra lehet mozi Komárom északi részén is.
(DELTA)

Szólj hozzá!