Fotók 2018. 09. 14.

Egy komáromi finomság lett Csallóköz legjobb étele (FOTÓK)

A MOL Arénában elkészült a Csallóköz legjobb étele – öt étterem lelkes szakácsai álltak a pult mögé, és főztek igazán finomat. A komáromi Kortina, a nagymegyeri Beatrix, a dunaszerdahelyi Thermalpark, valamint a csiliznyáradi Platán panzió és a várkonyi Amade Château igyekezett, hogy lenyűgözze a nagyközönséget. 

Az öttagú zsűri – Bindics Imre, a Villa Rosa, Cucz Péter, a várkonyi Amade Château éttermének séfjei, Horváth Szilveszter neves magyar séf, a Hagyomány és Evolúció szakácsverseny nyertese, aki a Bocus d’Or zsűrijének is tagja, valamint Görföl Vilmos és Somogyi Gábor, a Csallóközi Területi Idegenforgalmi Szövetség elnöke és alelnöke értékelte Kukkónia ételeit.

Első benyomásaikat egymás közt beszélték meg a zsűritagok, hiszen végignézték, hogy készülnek az ételek, majd megkóstolták, és kellő hozzáértéssel elemezgették a tányérra került ételeket.

 A szakácsok helyi alapanyagokból főzték meg az általuk kiválasztott csallóközi fogást, és bátran elmondhatjuk, hogy sokszínűre sikeredett az első megmérettetés, hiszen igazi finomságok készültek: szarvasbélszín, sertésszűz, harcsapaprikás és marha flank steak (hasaalja steak) különféle felhozatalban.

 A zsűri szigorú volt, viszont látta a fantáziát és a tehetséget is, elmondta, hogy minden versenyzőnek mire kell jobban odafigyelni, és mi az, amit pozitívan értékelt.

Kiváló hangulatú, jó színvonalú verseny volt lelkes, ügyes szakácsokkal. Bízom benne, hogy a résztvevők tanulnak a kritikából, és ezáltal a jövőben még finomabbakat főznek. Karrierem korábbi szakaszát hozta vissza ez a szakácsviadal, hiszen volt olyan versenyem is, amikor az autóparkolóban tudtam csak utolérni azt a zsűritagot, akitől nem kaptam értékelést, és itt kérdeztem rá, igenis mondja el, mi tetszett, és mi nem a főztömben! Ebből tudtam leginkább tanulni” –  hangsúlyozta Horváth Szilveszter, a zsűri elnöke.

Stílusosan déli tizenkettőkor hirdették ki az eredményt, amelyben holtverseny született. Kukkóniában két legjobb étel is van! Ezek 2018-ban a következők: Marha flank (hasaalja) steak kukoricakrémmel és paradicsomos-édesköményes-fűszeres olajjal, melyet a komáromi Kortina étterem szakácsai, Ševčík István és Kajtár Tamás készített, valamint harcsapaprikás túrógombóccal és feketegyökér-salátával, ezt pedig Kubík Marcel, az Amade Château éttermének szakácsa főzte.

„A rendezvény célja a csallóközi gasztronómia népszerűsítése volt. Próbáltam aszerint pontozni, hogy vajon melyik az az étel, amiért visszamennék, hogy újra megkóstolhassam. Véleményem szerint finom ételeket tálaltak fel a versenyzők” – vélekedett Somogyi Gábor, az idegenforgalmi szövetség alelnöke.

Délután egy tanulságos szakmai tanfolyam következett, amelyen a résztvevők mindent megtudhattak a halfilézésről, szuvidálásról, az esztétikus tálalás, valamint a helyi alapanyagok fontosságáról.

Szerettük volna felhívni a figyelmet a helyi alapanyagokból készült, tipikusan csallóközi ételek kínálatának fontosságára” – emelte ki a lényeget Bindics Imre séf.

„Nagy örömmel tölt el bennünket, hogy a fiatalabb generáció is ellátogatott a rendezvényre, és figyelemmel kísérte a fórumot,  éspedig a Vidékfejlesztési Szakközépiskola Dunaszerdahelyről, a Magán-szakközépiskola  Somorjáról, valamint a dunaszerdahelyi és a gútai Magyar Tannyelvű Magán-szakközépiskola. Fontos, hogy egymástól is tanuljunk, illetve hogy a fiatalok is aktív részesei lehessenek fórumunknak. Kiválóan sikerült az első évad, bízunk benne, hogy a jövőben még többen bekapcsolódnak a versenybe, hiszen egy régió sikere az összefogáson múlik” – hangsúlyozta Molnár Anna és Dóka Tímea a Kukkonia Polgári Társulás képviseletében.

A Csallóköz két legjobb étele megtalálható lesz a versenyben részt vevő  valamint további éttermek, étlapjának kínálatában. Kóstolja meg Ön is ezeket a finom ételeket!

A fórumot a Kukkonia Polgári Társulás és a Csallóközi Területi Idegenforgalmi Szövetség szervezte.

További fotók: