Kultúra Dél-komárom 2019. 02. 22.

Egy méltatlanul elfeledett művész…

Szombaton az idegenvezetők világnapja alkalmából Számadó Emese, a dél-komáromi Klapka György Múzeum igazgatónője Rauscher György festőművész csodálatos világába vezeti be az érdeklődőket, 10.00 órától az intézmény Kelemen László utcai főépületében.

Rauscher György (1902-1930) komáromi festőművész rövid élete során több száz képet készített, melyek nagy része a korszak arisztokratáit, filmes hírességeit ábrázolja. Különösen híresek a Marlene Dietrichről és Lilian Harveyről alkotott portréi. Az előadás megismertet minket az 1920-as évek sztárvilágával, ahova a művész tehetsége és férfiúi sármja révén bejáratos volt. Stílusára erősen hatott az art déco. Berlin, Nizza és Párizs között ingázva szoros kapcsolatot ápolt Budapesttel, komáromi nyaralásai pedig mindig komoly művészi inspirációt jelentettek számára. Rauscher rövid élete alatt sokat alkotott, mintegy 200 festményt és grafikát hagyott hátra.

A múzeum immár ötödik alkalommal csatlakozik az idegenvezetők világnapja országos kezdeményezéshez. Az elmúlt években számos magas szakmai színvonalú előadást hallhattunk már, így szó esett Komárom őskoráról, a Kr.e. 1800 körüli időkről, részt vehettünk virtuális sétán a gát nyomvonalán zajló ásatásokon, és megtekinthettük a volt mezőgazdasági kombinát épületét is, ahová a felújítást követően néhány hónapon belül a múzeum és az ELTE Tudásközpontja költözik majd.