Kultúra 2017. 10. 16.

Egy nap a múzeumban

Milyen lehet pár órára egy múzeum munkatársává válni? Megtudhatták mindazok, akik október 13-án ellátogattak a Klapka György Múzeum programjára. Az intézményben érdekes előadásokkal, leletsimogatással és interaktív tárlatvezetéssel várták az érdeklődőket. 

Az intézmény ismét izgalmas programot kínált a Múzeumok Őszi Fesztiváljának részeként. A címben szerepelő nevet viselő eseményen a résztvevők jobban megismerhették az intézményben zajló háttérmunkát, interaktív módon válhattak a múzeum munkatársaivá.

Az érdeklődők választ kaptak arra a kérdésre, hogyan kerülnek a tárgyak a múzeumba, milyen folyamatokon esnek át, míg kiállíthatóvá válnak. Kipróbálhatták, hogyan kell megtisztítani a leleteket, illetve hogy azokból milyen következtetések vonhatóak le.

Számadó Emese, az intézmény igazgatónője, a légi felvételek fontosságáról tartott előadást. Elmondta, hogy például a molaji városrészben található katonai épületet is egy légi felvétel segítségével sikerült beazonosítani. Mindössze 30 cm-rel a föld alatt olyan masszív falakat találtak, mint korábban Brigetio területén még sehol. Az épület utolsó korszakának pontos funkciója egyelőre nem ismert, de valószínűsíthető, hogy reprezentatív célokat szolgált, így akár az itt elhunyt Valentinianus császár is megfordulhatott benne.