Város 2018. 09. 14.

Egyhangú: 23 „igen” a komáromi stadion felújítására

A tegnapi (szeptember 13.) testületi ülésen pont került egy hosszú idő óta húzódó ügyre: a képviselők elfogadták azt a szándéknyilatkozatot, mely elengedhetetlen volt ahhoz, hogy a jövőben elvégezhető legyen a magyar kormány által támogatott jelentős stadionfelújítás.

Az ügy gyökere még 2017 júliusára nyúlik vissza. Akkor jelent meg ugyanis a Magyar Közlönyben a hír, miszerint 5,9 millió euróval kívánja támogatni a komáromi stadion jelentős felújítását a magyar kormány. A közlöny szerint a pénzből lebontanák a futballpálya körül meglévő földsáncot, új fűtött füves pályát alakítanának ki, de lenne műfüves pálya is, valamint felújítanák a meglévő öltözőket és lelátókat is. Mindemellett új lelátókat is építenének. (A tavalyi cikkünk IDE kattintva olvasható.)

A támogatással kapcsolatos probléma azonban abból adódott, hogy a kedvezményezett a KFC Komárno labdarúgóklub volt, maga a stadion viszont a város tulajdonában van. Annak érdekében, hogy a felújítás mégse essen kútba, a klub egy éve benyújtott egy hosszú távú, 20 éves bérleti kérvényt a városi hivatalhoz. Ezt követően a testület többször is tárgyalt az ügyről, azonban volt, hogy a képviselők a pontatlanságok és bizonytalanságok miatt nem tudtak döntésre jutni, és volt, hogy a KFC nyújtott be új bérbevételi kérvényt. Egészen a tegnapi napig.

A tegnapi ülés során ugyanis minden jel szerint a szerződés összes ködös részlete tisztázódott, így a közel kétórás egyeztetés után végül mind a 23 jelenlévő képviselő igent mondott a bérbeadási szándéknyilatkozatra. A városnak a szerződés szerint évi 205 ezer euróval kellene hozzájárulnia a fenntartási költségekhez ez idő alatt.

Az ülésen jelen volt a KFC alelnöke, Szüllő Béla, aki a szavazás után megköszönte a testületnek a támogatást.

Habár a szándéknyilatkozatot már a tegnapi ülésen elfogadta a teljes testület, októberben még egyszer jóvá kell azt hagyni. A tegnapi eredményeket tekintve ez azonban várhatóan már csak formalitás lesz.