Régió 2017. 03. 30.

Többek közt megújul a Duna Menti Múzeum épülete

Kedvező, Komáromi járással kapcsolatos döntések születtek Nyitra Megye Önkormányzatának testületi ülésén hétfőn, március 27-én. Információinkat az MKP frakcióvezetője, Farkas Iván tudósításából vettük (MKP honlapja), továbbá kérdéseket tettünk fel Petheő Attilának, komáromi (MKP) képviselőnek, a kulturális- és sportbizottság tagjának.

Nézzük tehát, milyen járásunkat érintő, pozitív döntések születtek: 

  • Megújul öt megyei közútszakasz, több, mint 40 ezer négyzetméter terjedelemben. Nagyon rossz állapotban lévő utak burkolat-felújításáról van szó, Szilas belterületén, Nemesócsa és Tany, Búcs és Dunamocs, továbbá Perbete és Bajcs között, valamint az 589-es, másodosztályú út egy rövid szakaszán. A munkálatok megkezdése ősszel várható.
  • Mivel Nyitra megye gazdálkodása több, mint 15 millió euró többlettel zárja a 2016-os évet, néhány százezer euróval több jut a kultúrára és a sportra. Ezért akik kulturális- vagy sporttevékenységre, műemlék-felújításra, idegenforgalmi fejlesztésekre, vagy megyei Leader támogatásra pályáztak – és nem vétettek formai hibát – a teljes megpályázott összeget megkapják. A Komáromi járásban 96 kulturális-, és 90 sportpályázat lett sikeres!
  • Megújul a Duna Menti Múzeum: Mivel sor került a költségvetés módosítására, közel félmillió euró jut a főépület rekonstrukciójára.
  • Jól jár a Karvai Szakközépiskola is: 84 ezer eurót kapnak a fűtéstechnika korszerűsítésére.
  • Az ógyallai Magnólia Szociális Otthonban két éve tűz ütött ki, 200 ezer eurót kapnak a még szükséges rekonstrukciós munkálatokra.
  • Több jut a nemzeti műemlékekre is. Járásunkban két műemlék újul meg. Az egyik városunkban, az Újvár területén található, nemrég felfedezett tábla a kápolna felett – 1000 eurót kap a felújításra. A másik műemlék pedig Ógyallán található: a temetkezési kápolna tetőszerkezete közel 3300 euróból újulhat meg.
  • Emellett a megyei önkormányzat pályázati felhívást hirdetett, kínálati eljárást kezdeményezett a Komáromi Közkórház üzemeltetésére 2020. évtől kezdődően. Baranyay Zsolt beszámolt a kórházban megvalósításra váró, elkerülhetetlen beruházásokról, elsősorban a belgyógyászati pavilon felújításának sürgősségéről. E beruházás előkészítését 2017-ben be kellene fejezni, az év végéig meg kellene hirdetni az új közbeszerzést. Gyarmati Tihamér megyei képviselő a Komáromi Közkórház elmaradt beruházása, a belgyógyászati pavilon felújítása kapcsán vonta kérdőre a megyei hivatal igazgatóját, majd arra kérte, a megyei hivatal sürgesse a beruházás előkészítését.
  • Végül eladásra kínálnak néhány feleslegessé vált megyei ingatlant. Ez Komáromban a gadóci lakásokat, az egykori gazdasági udvar épületeit, valamint a szintén Gadócon található 296 ha szántóföldet jelenti.

-dráfi-

Szólj hozzá!