Város 2019. 11. 15.

Egyre nagyobb a felháborodás a Vág-híd miatt, petíció és tüntetés is szerveződik

Az elmúlt napokban tovább fokozódott a feszültség a Vág-híd kapcsán. Petíciós kezdeményezés indult, de már tüntetést is szerveznek. Az illetékes vállalat (Szlovák Útkezelő Vállalat – SSC) leginkább meg se szólal, Érsek Árpád miniszter pedig kerüli a város képviselőit. Hol és mikor lesz ennek vége? Vajon van megoldás?

A Vág-híd körüli kálvária nyár elején kezdődött. Az illetékesek valahogy rácsodálkoztak, hogy a híd milyen rossz állapotban van, a hét fokozatú skálán hatosra sorolták. Az illetékes szervek 15 tonnás súlykorlátozást vezettek be váratlanul, ami nem kis gondot okoz a teherforgalomnak. A fejetlenség már ekkor látható volt, hiszen a korlátozáshoz kötődő kerülőút kitáblázása csak három hónappal később valósult meg. Komáromban gondot okozott a szemét elhordás, amit utólag orvosoltak, teljes bizonytalanság volt több területen, miként mehetnek át a tűzoltóautók vagy a mezőgazdasági gépek. A hidat kezelő Szlovák Útkezelő Vállalat szinte semmi információval nem szolgált.

A felső aszfaltréteget lemarták, ami olyan gyatrán sikerült, hogy az útfelület szélein alig lehetett közlekedni. Politikai vezényszóra később újra lecsiszolták a felületet, akkor pedig jelentős kátyúk alakultak ki. Ezek javítására újra kivonultak, hogy újra mentsék a helyzetet. Szinte egy alkalommal sem kapott megfelelő tájékoztatást a tervezett munkáról a nyilvánosság, így minden alkalommal kilométeres sorok kígyóztak.

A kialakult helyzet kapcsán a város polgármesterét, Keszegh Bélát is megkérdeztük. „Az illetékesek sajnos nem tudatosítják, hogy milyen óriási gondot okoznak az egész régió számára. A Szlovák Útkezelő Vállalat vezetőivel többször tárgyaltunk, akik elmondták, hogy 9-10 éve folyamatosan jelzik, hogy a hidat fel kéne újítani, de soha nem kaptak ehhez megfelelő anyagi forrást, márpedig erről és a fejlesztések sorrendjéről a Közlekedési Minisztérium dönt, mondták el a tárgyalásokon. A jelenlegi miniszternek, Érsek Árpádnak is négy éve lett volna erre, de csak választások előtti kampány pótcselekvésig jutott. Lehet ezért is kerüli a találkozást a város vezetésével, annak ellenére, hogy levélben kértünk tőle találkozót, a helyzet súlyosságára hivatkozva. A város szinte minden alkalmat megragadott arra, hogy erre felhívja az illetékesek figyelmét, a képviselő testület határozatban tiltakozott. Teljesen megértem a felháborodott lakosokat– mondta el Keszegh Béla, Komárom polgármestere.

Jelen pillanatban egy alátámasztás van folyamatban, ami körül szintén sok a bizonytalanság. Magát az alátámasztást több szakember megkérdőjelezi, hogy jó megoldás-e a helyzet kezelésére. A kivitelezésre a közbeszerzés második nekifutása bizonyult sikeresnek. A szeptember végén lezárult verseny után másfél hónapig tartott a szerződés aláírása a kivitelezővel. Érsek Árpád miniszter decemberben és januárban kivezényelte a nyertes céget, hogy a választások előtt még elinduljon a (kampány) munka. Az előkészítés teljesen kaotikus, több érintett féllel elmaradt az egyeztetés, a kivitelezés inkább politikai síkon zajlik.

„A város megad minden segítséget a munkálatokhoz, de az egész munkafolyamat teljesen kaotikus. A munkálatok elején a mérési munkák miatt egy napra teljes útzárra lesz szükség, ami ilyen tájékoztatás mellett újabb káoszhoz vezethet az egész régióban. De az alátámasztás maga csak egy pótcselekvés, ami elmaszatolja az elmúlt évek tétlenségét. Teljes felújításra volna szükség, ami egyelőre csak ígérgetés szintjén van. Míg az ország más részében autópályák épülnek, addig nálunk a közlekedési minisztert arról kell győzködni, hogy a város egyetlen északi bejáratát mentsék meg a balesetveszélyes állapottól. Az érintett vállalatoknál nem hagyják a szakembereket dolgozni, ehelyett politikusok nyilatkoznak, ezzel teljesen deformálva a folyamatot. De vállalják is a felelősséget a kialakult helyzetért?” – teszi fel a kérdést a polgármester (is).

A régió lakosságának már nagyon fogy a türelme. Már nem arról volna szó, hogy megépüljön egy autópálya, esetleg az R8-as gyorsforgalmi út vagy az izsai letérőnél a körforgalom – ami Érsek miniszter szerint nem megalapozott -, de a város északi bejáratát szeretnék használni, egy-két órás dugóktól mentesen.

„Az első osztályú utakért fizetni kell a teherforgalomnak, ez az ún. Myto. Ez az összeg azonban az autópálya kezelőhöz (NDS) vándorol. Így a Komárom környékén autózók is az északi autópályák építését támogatják, holott itt használják az utakat. Ezen kellett volna változtatni a közlekedési miniszternek, de a Komáromi régióban élők mellőzve voltak. Az új hidat próbálják a kampányban eladni, de arról még a korábbi időszakban döntöttek. Az elkerülő út ügyét is csak maszatolják, pedig a régi és az új városi területrendezési tervben is benne volt” – fogalmazott a polgármester.

A Vág-híd ügyével kapcsolatban a közelmúltban már a polgárok és a szervezetek is elkezdtek szervezkedni. A hetényi Gólya Polgári Társulás például petíciót indított a Vág-híd azonnali felújítása, valamint az izsai körforgalom megépülése érdekében, melyet pár nap alatt több mint két és fél ezren írtak alá. Emellett november 30-ára, 14 és 16 óra között (már hivatalosan is bejelentett) tüntetés is szerveződik a Vág-hídnál. A tervek szerint 14:30-tól 14:50-ig az Érsekújvár (Nové Zámky) irányában lévő gyalogos átjárórészt zárják majd le a tüntetők.

A város is támogatja a petíciós és más kezdeményezést, hogy az emberek is hangot adjanak a elégedetlenségüknek. A széles összefogás vezethet eredményre, hogy a „fenti” politikusok is végre ne nézzék le a komáromiakat és ne csak fizetett Facebook posztokban hárítsák a felelősséget.

A petíciót IDE kattintva lehet aláírni. Amennyiben a tüntetéssel kapcsolatban további információ áll majd rendelkezésünkre, közzétesszük azt Facebook– és weboldalunkon is.