Kultúra Dél-komárom 2022. 06. 21.

Egy éjszaka a múzeumban – a múzeumok éjszakáján

Magyarország legnagyobb kulturális rendezvénye, a Múzeumok Éjszakája a nyári napfordulóhoz legközelebb eső hétvégén, szombaton, azaz idén június 25-én lesz – immár huszadik alkalommal. A kiállítóterek és gyűjtemények koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi programokkal, valamint számos meglepetéssel készülnek arra, hogy felejthetetlenné tegyék ezt a varázslatos nyárestét. A Múzeumok Éjszakája kiemelt helyszíne idén Szolnok lesz, de persze a dél-komáromi Klapka György Múzeum sem marad ki…

– Nyolc évvel ezelőtt rendeztük meg először a programot. Az elmúlt években számos izgalmas interaktív előadást tartottunk. Június 25-én a hagyományos komáromi mesterségekkel ismertetjük meg az érdeklődőket, így a szekeresgazdák, a csizmadiák, a pingálóasztalosok, az aranymosók, valamint a halászok egykori hétköznapjaiba pillanthatnak bele a látogatók. Kollégáim nem csupán bemutatják a hajdani eszközöket, de ki is lehet próbálni azokat.

A 18, 20 és 22 órától kezdődő interaktív előadásokra a belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni péntekig 9-17 óra között lehet a Klapka György Múzeum elérhetőségén, a (+36) 34 / 344-697-es telefonszámon.

A Múzeumok Éjszakája a látogatószámot tekintve is Magyarország legnépszerűbb kulturális programja: átlagosan több mint 300 ezer belépést regisztrálnak évente ezen az estén a résztvevő intézmények.

A Múzeumok Éjszakája nem titkolt szándéka, hogy azoknak is felkeltse az érdeklődését a közgyűjtemények, kiállítóhelyek iránt, akik nem, vagy csak ritkán járnak múzeumba. Ezért is fontos megmutatni, hogy hagyományainkat, értékeinket „újragombolva”, azaz újszerű módon, a 21. századi audiovizuális igényeknek megfelelően, izgalmas, érdekes múzeumpedagógiai eszközökkel és társművészetek bevonásával tudják azt a múzeumok bemutatni a látogatók számára.

A Múzeumok Éjszakája fő szervezője a Kulturális és Innovációs Minisztérium, kiemelt médiapartnere az M5, támogatója a BKK és a Tunéziai Idegenforgalmi Hivatal, szakmai partnere a SZTAKI.