Mix 2020. 03. 13.

Életbe lépett a korlátozás: Rendőrök ellenőriznek a komáromi határátkelőn (FRISSÍTVE)

Ma (március 13.) reggel 7 órától számos intézkedés és korlátozás lépett életbe a koronavírus megfékezése érdekében. A szlovák válságstáb tegnap hozott rendelkezései a határokat, az oktatási intézményeket, a repülőtereket és egyéb közösségi helyeket is érinti.

Mától kizárólag azok a személyek léphetnek be Szlovákia területére, akiknek hivatalosan állandó vagy átmeneti lakhelyük van az országban, illetve szlovák útlevéllel rendelkeznek. Továbbá minden olyan szlovákiai állampolgárnak, aki külföldről tér haza, kötelező a 14 napos karantén. Azoknak a munkavállalóknak, akik munkájuk miatt naponta ingáznak a két ország között, azt javasolják, kérjenek igazolást munkaadójuktól a munkavállalásról. Rájuk ugyanis nem vonatkozik sem a karantén, sem a beutazási tilalom. 

A szlovák rendőrök ma reggeltől megkezdték az ellenőrzést a komáromi határon (is), így torlódással kell számolniuk mindazoknak, akik Magyarországról szeretnének belépni Szlovákiába. Szerkesztőségünk tudomása szerint nem ritkák az olyan esetek sem, amikor a rendőrök visszafordítanak Magyarországról érkező gépjárműveket. Dél-Komárom hivatalos Facebook oldala is felhívta a figyelmet a korlátozásokra, valamint arra kér mindenkit, hogy amennyiben nem feltétlenül szükséges, úgy egyelőre halassza el a határon történő átkelést.

Kedves Komáromiak!A tegnap (03.12.) este rendelkezésünkre álló információkkal szöges ellentétben a szlovák hatóságok…

Közzétette: Komárom – 2020. március 13., péntek

A Magyarország irányába közlekedők jelenleg zavartalanul haladhatnak, mely a helyszíni képekből is jól látható.

FRISSÍTÉS! FIGYELEM!

14:00: Mindenkinek azt tanácsoljuk, hogy Szlovákiából való kilépés előtt érdeklődjön a rendőröktől (vagy egyéb illetékes szervektől) az aktuális helyzettel kapcsolatban. Helyszíni beszámoló szerint ugyanis munkavégzést igazoló dokumentum birtokában SEM (!!!) úszható meg a 14 napos karantén a hazaérkezést követően.

16:00 A járási parancsnoktól érkezett friss információ alapján idézzük: „Ajánlott” a házi karantén az ingázó munkavállalók számára is az országba való belépés után. A hivatalos, ám egymásnak ellentmondó információk miatt arra kérünk mindenkit a saját érdekében, hogy a határátlépés előtt érdeklődjön az aktuális helyzetről a rendfenntartóknál.

(fotó: Bujna Zoltán)

Szlovákiában emellett az alábbi intézményekre és létesítményekre érvényes mától a 14 napos zárva tartás:

  • kulturális és közösségi intézmények (pl. színházak, mozik)
  • fitnesztermek, uszodák, fürdők, strandok, wellness-központok,
  • aquaparkok, vidámparkok, állatkertek, síközpontok,
  • kaszinók, szórakozóhelyek, éjszakai bárok, diszkók,
  • gyermek-játszóházak,
  • Szlovákia nemzetközi repülőterei.nemzetközi vasúti és autóbuszközlekedést.
  • nemzetközi vasúti- és autóbuszközlekedést.

Március 16-tól pedig a bölcsődék, óvodák, az alap-, közép- és felsőktatási intézmények is kötelezően zárva maradnak. Több helyen az igazgatók azonban már a mai nap is elrendelték a zárva tartást.

A  korlátozások a behozatalt és az ellátást nem érintik.