Város 2020. 11. 16.

Eltűnik a Disneyland a határról

Sokak szemét szúrta a villogó játékterem a határátkelőnél, amely nem csak giccses volt de a figyelmet elterelő villogó feliratoknak köszönhetően balesetveszélyes is egyben. A határátkelő felújításával még hangsúlyosabb lett ez az ízlésficam, amely nyilván a feladatát teljesítette, felhívta magára a figyelmet, azonban a jó érzésű embert megbotránkoztatta.

Az elmúlt hetekben elkezdték szétszedni a burkolatot, a villogó fények is lekerültek. Úgy tűnik a tevékenység ugyan megmarad, de egy teljesen új külsőt kap a vállalkozás és egy esztétikus megjelenésbe vedlik át az épület.

Az ügy részleteiről Keszegh Béla polgármestert kérdeztük, mit lehet tudni a nagy átalakulásról?

„Egy hosszú csata eredménye ez a folyamat. Az építmény tulajdonosa nem volt túl segítőkész ebben, de a magyarországi bérlő megértette, hogy elfogadhatatlan számunkra egy ilyen külső a város kapujában. Minden lehetséges módot kihasználtunk, hogy arra kényszerítsük őket, hogy ezen változtatni kell, büntetéseket kaptak, jeleztük a közlekedésrendészetnek, az engedélyeiket pedig visszatartottuk. A magyarországi bérlő végül korrekt módon állt az ügyhöz, tudatosítva a komáromiak akaratát. Jeleztük, hogy a villogás számunkra elfogadhatatlan, de a megjelenésben is diszkrét és esztétikus megoldást várunk. Ez a város kapuja, ahol sok év elhanyagolt körülmények után most végre fokozatosan rendet rakunk. Megújulnak a szomszédos épületek is, a város felújította a közvilágítást és a tavasszal a tartókba virágok kerülnek”-mondta el Keszegh Béla.

Az év folyamán az egyik oldalon megújult a pénzügyminisztériumhoz tartozó épület, de elkezdték a másik oldalon is a felújítást. Az ottani rész magántulajdonban van, étterem és más szolgáltatás indítását fontolgatják. Az épület mögötti részen további parkolóhelyek kialakításában gondolkodnak.

„A játékterem működtetőivel azt is sikerült megbeszélni, hogy rendbe rakják az épület körüli zöldet, továbbá a rozsdás korlátokat is átfestik a határátkelő területén. Ezzel rendeződhet a teljes terület”- tette hozzá Keszegh Béla. A mostani állapot még nem végleges, lekerülnek a színes feliratok az ajtókról is és eltűnik a színkavalkád.

Felmerülhet a kérdés, hogy kell-e ennyi játékterem a városba, amire a magyarországi szigorítások miatt van igény. Az viszont egészen biztosan nem mindegy, miként befolyásolják a város kinézetét. Az is biztos, hogy a belépés már sokkal szigorúbb feltételekhez kötött, a notorikus játékosokat már kiszűrik, kiskorúak nem léphetnek be. A határon lévő terem inkább magyarországi ügyfélkört fogad és az is tény, hogy az ilyen jellegű szolgáltatásokból jelentős bevétele van a városnak, ami megközelíti a 250 ezer eurót.

Szintén pozitív átváltozás volt az elmúlt évben az Európa szálló és Casino, amely nem csak építészetileg nyújt elfogadható megoldást, de a komáromiak közkedvelt helye lett. Mindamellett csak a kaszinó rész 60 embernek ad munkát és az egész létesítmény több mint 100 embernek kínál majd munkalehetőséget a hotel elindulásával.