Régió 2014. 11. 08.

Elfogadták a feszített költségvetést Gútán

Egyelőre módosítás nélkül elfogadták a városi költségvetést Gútán a képviselőtestület legutóbbi ülésén. A 2015-2017 közötti időszakra vonatkozó büdzsé óvatos keretszámokkal dolgozik. Az anyagot Orem Klára, a városi hivatal pénzügyi osztályának vezetője ismertette. A tervezet több mint hat millió eurós bevétellel számol.

„A 2015-ös és 2014-es évek összehasonlításából kiderül, hogy a jövő évi költségvetés az idei évhez képest öt százalékos csökkenést mutat. Mélyebb elemzésből kiderül, hogy a csökkenés legfőképpen a kapitális kiadások részén látható, mivel az idei évben a város beruházásainak térítése főleg a hitelkeretből történtek. Az általános városi költségvetés kiadási oldalán mintegy harmincezer eurós tartalék szükséges, mivel ismételten azzal számolunk, hogy év végéig nem minden számlát sikerül kifizetni. – fogalmazott Orem.

Az osztályvezető emlékeztetett, hogy a városi költségvetés mintegy felét az iskolaügyre szükséges fordítani, a járulékos szervezet számára nagyon minimális emeléssel számolható. A sport és a kultúra számára szánt városi támogatások összegét az érvényes általános érvényű rendelet értelmében lett kialakítva, azaz a legutóbbi költségvetés módosítás utáni bevételi oldal 1,5 százaléka a sport részére lesz szánva, míg a kultúra esetében ez az adott összeg 0,15 százalékát teszi ki.

A kidolgozott költségvetés-tervezetből egyértelműen kitűnik, hogy a 2015-ös év sem hoz semmilyen pozitív változást, nem lehet tehát várni semmilyen érzékelhető javulást a finanszírozás feltételeinél, ezért az sem várható, hogy lehetőség adódik a város anyagi forrásaiból fejleszteni a várost.” – mondta Orem.

Szükségesnek tartotta megjegyezni, hogy még 2015-ben sem várható, hogy több anyagi forrás fog a rendelkezésre állni az önkormányzati tevékenységek elvégzésére: helyi utak felújítására, hulladékfeldolgozásra, városi zöldterületek karbantartására, de még csak az iskolaügy, kultúra vagy a sport részére sem.

„Ismételten szükséges hangsúlyozni a megszorító intézkedések betartását a város életének valamennyi területén. Szükséges rámutatni, hogy milyen lassú ütemben javul a helyzet, ezért minden egyes apró eltérés a költségvetéstől jelentősen megzavarhatja a város működését, fenntartási nehézségeket okozhat. – tette hozzá az osztályvezető.

Angyal Béla képviselő az ülésen elmondta, véleménye szerint túlságosan feszített a költségvetés. Majd kérdést intéz az illetékes osztályvezetőhöz, hogy mennyi kifizetetlen számlát visz át a város a jövő évre. Orem erre azt feleli, nehéz megmondani, mivel több tényezőtől függ. Annyit mond csak, hogy idén januártól júniusig két-három hónapos tartózásai voltak a városnak, ez a szám mára lecsökkent, és egy-másfél hónapos csúszások vannak a számlák kifizetésének elmaradásával. Bízik benne, hogy már százezer euró alá csökken a kifizetetlen számlák összege.

Angyal azt mondta, semmi sem történne, ha nem fogadnák el az előterjesztett városi költségvetést, mivel szerinte a város provizórikus költségvetéssel is tudna működni. A költségvetésből kitűnik, nem lehet új befektetéseket téríteni önfinanszírozásból, és minden fejlesztést csupán hitelfelvételből lehet megoldani, ezért nem tudja megszavazni a költségvetést, mert a kiadási oldalon nem sikerült lefaragni a költségeket és semmilyen mozgásteret nem biztosít a jövő évre nézve.

Ferencz László képviselő továbbfűzi e gondolatmenetet. Állítása szerint elszomorítja az ilyen összeállítású költségvetés, legjobban az aggasztja, hogy a karbantartásra nincsenek anyagi eszközök.

„Ha ilyen költségvetést állítunk össze, akkor nem tartjuk be a képviselői eskünket, ami azt mondja ki, hogy óvjuk és gyarapítjuk a város vagyonát. Ha ilyen a költségvetés, akkor ezzel hogyan óvjuk és gyarapítjuk a városi vagyont? Én ezt nem látom.” – mondta az ülésen. Lengyel István, a pénzügyi bizottság elnöke megvédi a költségvetést, szerintem rendben van. Koczkás Beáta alpolgármester felszólalásában emlékeztette a képviselőket, hogyan kezdték az önkormányzati ciklust. Elmondja, akkor hétszázezer euró volt a tartalékalap, ami nyolcvan ezer euróval csökkent, és akkor fél millió euróval zárt a város. Majd a 2012-es és 2013-as költségvetésnél sikerült pozitív eredményt elérni.

„A városi kötelezettségeket tudtuk tartani az elmúlt négy évben. Nagyon jó, hogy ilyen eredményt tudtunk elérni, és ehhez kellett az önkormányzat fegyelmezett munkája. – mondta Koczkás. Hozzátette, hogy a feszített költségvetés jó és így szükséges elfogadni.

Németh Ivett, hivatalvezető azt mondta, hogy ez a költségvetés addig így marad, amíg a gondolkodáson nem fognak változtatni. Azt már nem részletezte, ez alatt mit értett.

Horváth Árpád, polgármester elmondja, hogy elsősorban a várost érintő törvényi kötelezettségeket szükséges belefoglalni a költségvetésbe, aminek legalább a felét, tehát mintegy három millió eurót az iskolaügyre szánják. Nagyon odafigyelünk arra, hogy mit tudunk a karbantartási munkálatokkal elvégezni. Foganatja volt a korábbi vitáknak, és főleg a pályázatok útján tud a város fejlődni.” – fogalmazott a polgármester, majd felsorolja a felújításokat érintő kész terveket.

A városi képviselők egy nem és egy tartózkodás ellenében elfogadják a 2015-2017 közötti időszakra vonatkozó városi költségvetést.

(villagutta)

Szólj hozzá!