Kultúra 2015. 07. 17.

Éljük át őszintén a dalokat…

Takács Nikolaszról tudjuk, hogy fantasztikus hangjával beírta magát a magyar zenetörténetbe. Énekel fel új dalokat otthon is, de az utóbbi időben sok időt töltött munkával az Egyesült Államokban. A felvidéki közönség, és itteni rajongótábora legközelebb a Lake Up 2015 Fesztiválon hallhatja, láthatja őt élőben. Ennek apropóján is készítettünk vele egy rövidke beszélgetést.

Mi történik veled mostanság? Hogyan alakult az életed a közelmúltban?

Rengeteget utazom mostanában. Járom a világot, sokat szerepelek és dolgozom Amerikában. A nyarat Magyarországon töltöm. Rengeteg koncertem, tennivalóm lesz itthon, illetve készül egy amerikai lemez is, ami egy ottani kiadó által lesz kiadva és terjesztve szerte a világon. Tavaly ugyanis sikerült aláírnom az első tengerentúli szerződésemet. Koncerteztem Californiában, Los Angelesben, Las Vegasban. Nagy a nyüzsgés, elégedett vagyok az életemmel, és azzal, ahogy mostanában zajlik.

Érzékelsz valami különbséget az amerikai és az otthoni közönséget illetően? Ha igen, miben nyilvánul meg?

Talán azt mondhatnám, hogy az ottani közönség sokkal nyitottabb, jobban ki meri mutatni az érzéseit, mint az európai. Ez például abban nyilvánul meg, hogy a dal éneklése közben is egy egy katartikusabb zenei résznél -magasabb hangnál például- tudnak „tombolni”, felállva tapsolni, ami errefelé nem jellemző, jóval konszolidáltabbak az emberek. Ez nem baj, mert ettől függetlenül nagyon hálás tud lenni az otthoni közönség is. Talán ebben a befogadói mentalitásban van a legnagyobb különbség. Egyébként, ha az emberek megérzik az előadót a színpadon, mindegy melyik világrészen szerepel, azt a közönség meghálálja, csak őszintének kell lenni hozzá.

Hogyan ismert számodra Komárom városa?

Az én életem olyan, hogy rengeteget utazom, ezért szinte mindig csak azt látom, érzékelem az adott helyszínből, amit aközben látok meg, amikor kiszállok az autóból. Többször is felléptem már Komáromban, pozitív érzéseim voltak az ott tapasztaltakat illetően. Az X-faktor előtt és után is énekeltem már ott. Az ottani magyarok nagyon pozitívan fogadtak, szerettek, és ez megmaradt bennem. Ha hívnak és ott tudok lenni, az jó élményt jelent általában, hiszen én Galántán születtem, ami nincs olyan messze Komáromtól.

takacs nikolas

A Lake Up 2015 Fesztiválnak, aminek egyik előadója leszel júliusban, a Holt-Vág partja ad majd otthont. Nyár, természet, vízpart. Mi az a korai emlék, ami elsőként eszedbe jut ezekről?

A vízpartról padok, első csók. És ahogy egy erdőn, szántáson keresztül megyünk a közeli strandra, ami mintegy 10 km-re volt Galántától. Nagyon szép élményeim vannak azokból az időkből. A komáromi természetet pótolnom kell még, sajnos egyelőre nem ismerem.

 

Hogyan kapcsolódsz ki a nyáron? Hiszen rengeteget koncertezel, dolgozol.

Fontos kérdés, hogy egy többnyire színpadon álló ember hogyan pótolhatja az energiáját, miként tud töltekezni. Kertes házban lakom, van egy kutyám, egy két és fél éves német juhászom. Ő az én hobbim, vele igazán ki tudok kapcsolódni. De olyankor is, ha hozzám közel álló emberekkel találkozom, ők eljönnek hozzám és sütögetés van, vagy csak beszélgetünk. Tavaly elkezdtem kondizni, ezt folytatom is, mivel ennek a rendszeressége is kikapcsol és jót tesz nekem. Szerintem ezek mind feltöltenek, és természetesen maga a zenekészítés is. Az X-faktor utáni időszak egy nagyon jó tapasztalatszerzés volt azt illetően, hogy milyen kemény tud lenni egy ilyen, általam is folytatott életmód. Fontos, hogy megtaláljam azt a fajta kikapcsolódást, ami az életemet egyenesben tartja.

Mit üzensz a komáromi közönségnek?

Én mindig azt szoktam kívánni, hogy a közönség legyen nagyon befogadó, és legyen nyitott arra, amit közvetíteni szeretnék felé. Akkor lesz szuperjó a koncert, ha mindkét fél, tehát a közönség és az előadók is adják magukat hozzá. Azt kívánom tehát, hogy érezzük jól magunkat, bulizzunk egy nagyot, és nevessünk, könnyezzünk, gondolkodjunk el azokon a dalokon, amiknek van mondanivalójuk. Talán ennyit.

(Katushh)

095B74166BFB3E9D1772B2F07FC064AB